Dopfamilj och prästen vid utomhus
Foto: Jesper Wahlström

Dop

Ett litet barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er. Livets första fest! Välkommen till dop❣

Välkommen

Ett litet barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er - välkommen till dop.

För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa. Dopet är också en gåva till ditt barn. 

Löftet

I dopet finns löftet om att Gud är med genom hela livet, oavsett vad som än händer. Det är en gåva utan krav på motprestation.
 
Dopgudstjänsten är en glädjens och livets fest. Den som döps lyfts fram inför Gud som ger oss livet och som vill dela vår glädje över det. Gud vill vara oss nära livet igenom, befria oss från allt som förlamar och på så sätt förnya våra livsmöjligheter.

Namnet en identitet - dopet mycket mer

Många tror att dopet är en namngivningsceremoni. Namnet är viktigt och personligt men dopet är något annat som rymmer en stor hemlighet. Dopet är ett löfte från Gud att vara med oss på ett nära och personligt sätt i hela vårt liv ända in i döden. Vi får del av den helige Anden, som är Guds osynliga närvaro i vårt inre. Det är en skatt som döpta personer bär med sig genom hela livet – en gåva som aldrig försvinner.

Dopet kan ske i alla åldrar

Det är oftast barn som döps i Svenska kyrkans regi, men allt fler större barn, ungdomar och unga vuxna vill döpas. Dopet kan ske i alla åldrar och det är inte ovanligt att flera i familjen döps samtidigt. Ofta i samband med konfirmationsläsning döps ungdomar. Det händer att vuxna döps i samband med en samtalsgrupp i kristen tro. Många familjer väljer att döpa odöpta syskon i samband med att lillebror eller lillasyster döps.

Drop-in-dop

Två gånger per år erbjuder vi drop-in-dop.  Det är ett enkelt alternativ där du, utan en massa praktiska förberedelser, kan låta döpa ditt/dina barn och/eller kanske dig själv. Vi ordnar kyrka, präst, musiker, solist och take-away-fika. Om du vill ha släkt och vänner med bestämmer du själv. Varje person och sällskap väljer själva om de vill komma ensam eller bjuda med släkt/vänner. Allt är kostnadsfritt.

Dop och medlemskap

Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan, något nytt dop behövs inte. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid.

Läs mer om dopet i Svenska kyrkan här -->

Dop i Sundsvalls församling

Dopfunt, Silverhjärta i dopgåva och filmen om dopet.
Foto: Camilla Sellberg

 

Bokning

För bokning av dop och kyrka fyller du i formuläret du hittar nedan eller mejlar/ringer du vår expedition. Du hittar kontaktuppgifter längst ned i denna spalt. Efter din bokning tar prästen kontakt med dig för att ni tillsammans skall kunna ha ett dopsamtal.

 

Sånger och psalmer vid dopet

Det vanligaste är att det ingår två valfria psalmer i dopgudstjänsten. Många vill ha fler psalmer och sånger. I dopgudstjänsten ingår en kantor/organist. Önskar ni solist bokar ni det själv. Har du svårt att välja musik hittar du tips här Psalmer och sånger vid dop.

 

Kaffe eller mat efteråt?

Alla våra dopfamiljer får låna lokal i vårt Kyrkans hus, församlingshemmet i Nacksta eller församlingsgården i Skönsmon. Detta kostar inget. Här finns allt porslin du behöver och många lokaler som enkelt kan anpassas efter ert antal med gäster. Fråga efter bokning av lokal när du bokar ditt dop.

 

Dopklänning

Saknar du dopklänning så har vi ett antal att låna ut. Detta kostar inget . Du bokar och provar ut dopklänning i vald kyrka tillsammans med vår kyrkvaktmästare. Fråga mer vid bokningen av dopet.

 

Silverhjärta i gåva

Ditt barn får en namngraverad silverberlock i gåva av församlingen i samband med sitt dop. Denna hängs upp i kyrkan i ett 'dopskåp'. När barnets första dopår gått överlämnas silverberlocken till er och barnet i en familjegudstjänst.

 

Efter dopet eller i väntan på dopet

Hos oss i vår församling finns det massor av verksamheter för de barn som döps. Ett enkelt sätt att leva i sitt dop fram till konfirmationen. Eller ett enkelt närvarande sätt att närma sig dopet i väntan på att döpa. Vi har samlat allt i filmen 'Gud vad bra'  som du enkelt kan se här. Filmen Gud vad bra!

Aktuellt

Boka dop

Fyll i era önskemål nedan så hör vi av oss för att bekräfta bokningen. Observera att en definitiv bokning kan ske först efter det att expeditionspersonal varit i kontakt med er. Det går också bra att mejla in dina önskemål direkt till sundsvalls.forsamling@svenskakyrkan.se

Barn- och familjeverksamhet

Här hittar du verksamheter för barn och föräldrar. Både i öppen mötesplats och i anpassade grupper. Välkommen!

På svenskakyrkan.se finns det mer fakta samlat om dopet

Ett föräldrapar, en präst och en bebis vid ett dop utomhus på vintern.

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.