Other languages with Google Translate

Dop

Ett litet barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er. Välkommen till dop.

Bild: Svenska kyrkan/IKON

Välkommen

Ett litet barn har kommit till världen. Det vill vi gärna fira tillsammans med er - välkommen till dop.

För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa.

Löftet

I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. Genom hela kyrkans historia har dopet varit den synliga bekräftelsen på varje människas självklara samhörighet med Gud.

Dopgudstjänsten är en glädjens och livets fest. Den som döps lyfts fram inför Gud som ger oss livet och som vill dela vår glädje över det. Gud vill vara oss nära livet igenom, befria oss från allt som förlamar och på så sätt förnya våra livsmöjligheter.

Namnet en identitet - dopet mycket mer

Många tror att dopet är en namngivningsceremoni. Namnet är viktigt och personligt men dopet är något annat som rymmer en stor hemlighet. Dopet är ett löfte från Gud att vara med oss på ett nära och personligt sätt i hela vårt liv ända in i döden. Vi får del av den helige Anden, som är Guds osynliga närvaro i vårt inre. Det är en skatt som döpta personer bär med sig genom hela livet – ett sigill som aldrig försvinner.

Dop för ungdomar

Det är oftast barn som döps i Svenska kyrkans regi, men allt fler ungdomar och unga vuxna vill döpas. Det sker ofta i samband med konfirmationsläsning, efter undervisning eller i samband med en samtalsgrupp i kristen tro.

Dop och medlemskap

Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan, något nytt dop behövs inte. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid.

Läs mer om dopet i Svenska kyrkan här -->

Dop i Sundsvalls församling

Dopfunt, Silverhjärta i dopgåva och filmen om dopet.
Bild: Camilla Sellberg

Bokning

För bokning av dop och kyrka ringer du vår expedition. Du hittar kontaktuppgifter och kyrkor längst ned i denna spalt. Efter din bokning tar prästen kontakt med dig för att ni tillsammans skall kunna ha ett dopsamtal.

Sånger och psalmer vid dopet

Det vanligaste är att det ingår två valfria psalmer i dopgudstjänsten. Många vill ha fler psalmer och sånger. I dopgudstjänsten ingår en kantor/organist. Önskar ni solist bokar ni det själv. Har du svårt att välja musik hittar du tips här Psalmer och sånger vid dop.

Kaffe eller mat efteråt?

Alla våra dopfamiljer får låna lokal i vårt Kyrkans hus, församlingshemmet i Nacksta eller församlingsgården i Skönsmon. Detta kostar inget. Här finns allt porslin du behöver och många lokaler som enkelt kan anpassas efter ert antal med gäster. Fråga efter bokning av lokal när du bokar ditt dop.

Dopklänning

Saknar du dopklänning så har vi ett antal att låna ut. Detta kostar inget . Du bokar och provar ut dopklänning i vald kyrka tillsammans med vår kyrkvaktmästare. Fråga mer vid bokningen av dopet.

Silverhjärta i gåva

Ditt barn får en namngraverad silverberlock i gåva av församlingen i samband med sitt dop. Denna hängs upp i kyrkan i ett 'dopskåp'. När barnets första dopår gått överlämnas silverberlocken till er och barnet i en familjegudstjänst.

Efter dopet

Hos oss i vår församling finns det massor av verksamheter för de som döps som barn. Ett enkelt sätt att leva i sitt dop fram till konfirmationen. Vi har samlat allt i filmen 'Gud vad bra'  som du enkelt kan se här. Filmen Gud vad bra!