[Ur tidningen Mitt i Sundbyberg, nr 39: 28 september 2024]
Inflation, höjda elpriser, dyrare matkassar. Många sundbybergare har det riktigt svårt att få ihop ekonomin. Det märker Magnus Ahlqvist i sitt yrke som diakon i Sundbybergs församling.
– Klyftorna i samhället har ökat och fortsätter att göra det. Många av de som har minst har fått det ännu sämre. Det märker vi bland dem som kommer till oss för att söka stöd, berättar han.
Till Magnus och hans kolleger kommer personer med ekonomiska behov, behov som har ändrats under de senaste åren. Förut var pengarna till för att sätta guldkant på livet.
– Att ge någon möjlighet att få en fin jul med något gott att äta, eller kunna åka och hälsa på en släkting.
Så ser det inte ut idag.
– Nu ser vi betydligt mer trängande behov. De som söker har inte pengar till det mest grundläggande, och ofta handlar det om att man inte kan ge sina barn det de behöver.
Pengar till kläder, mat och tandvård är vanligt men också pengar till barnens fritidsaktiviteter med idrottskläder och fotbollsskor eller avgifter för träning och läger.
– Alla har olika behov. Pengarna kan gå till glasögon, mediciner eller till hyran.
För att kunna söka pengar ska man vara folkbokförd eller vistas i Sundbyberg. Man kan inte söka pengar för saker som täcks av ekonomiskt bistånd från socialtjänsten och man ska redan ha sökt bidrag och ersättningar från välfärden, förklarar Magnus.
Trots rätt tuffa krav är det många sundbybergare som beviljas bidrag. Förra året fick 88 personer hjälp och hittills i år har 73 personer beviljats stöd.
Pengarna i fonden kommer från olika håll: kollekt eller insamlingar i församlingen. Man får även bidrag från Stiftelsen Oscar Hirschs Minne och Lions Club Sundbyberg.
– Vi är otroligt tacksamma att vi fått deras förtroende.
Efter en ansökan får man komma och träffa Magnus eller någon av hans kolleger. Man sitter ner och går igenom den sökandes ekonomi och vad man söker pengar till.
– Det har ofta varit en lång resa innan man sitter här framför mig och berättar om hur man har det. Det finns ett stort stigma i att be om ekonomisk hjälp och inte kunna klara sig själv.
– Det som slår mig är också att de som söker bidrag inte bara har dålig ekonomi, de ligger väldigt mycket under alla gränser. Behoven är stora och mycket trängande, konstaterar Magnus.
Men ska kyrkan ersätta det allmänna?
– Det är en svår fråga. Men det sociala skyddsnätet i samhället räcker inte till.
– Jag anser att det här är det kyrkan ska göra. Det är kristen tro i handling.