Du gör tre val
I kyrkovalet kan du välja till tre nivåer: lokal, regional och nationell.
Alla medlemmar i Svenska kyrkan, som är minst 16 år, kan vara med och bestämma om kyrkan. Välkommen att rösta!
För att vara en folkkyrka krävs att medlemmarna har inflytande. Svenska kyrkan styrs därför på tre nivåer: lokalt, regionalt och nationellt. Parallellt finns ett teologiskt ledarskap med kyrkoherdar, biskopar och ärkebiskopen.
I kyrkovalet ställer kandidater upp för olika nomineringsgrupper som driver sina frågor. Vissa grupper verkar lokalt, andra nationellt. Som medlem röstar du på tre nivåer: församling, stift och kyrkomöte.
För att rösta måste du vara medlem i Svenska kyrkan och ha fyllt 16 år senast på valdagen den 21 september. Kyrkovalet 2025 äger rum 8–21 september.
I kyrkovalet kan du välja till tre nivåer: lokal, regional och nationell.
På lokala nivån väljs representanter till kyrkofullmäktige i församlingen. Kyrkofullmäktige utser ett kyrkoråd, som är som församlingens styrelse. Där sitter också kyrkoherden med, som leder församlingens arbete. Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig, de har hand om de beslut som påverkar medlemmarna mest. Till exempel vilken verksamhet församlingen ska ha för barn, unga och äldre, eller hur musiklivet ska se ut. I valet till kyrkofullmäktige använder du vit valsedel.
På regional nivå väljs man ledamöter till stiftsfullmäktige. Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens uppgift är i första hand att stötta församlingarna i deras verksamhet och förvaltning och att se till att församlingarna följer lagar och regler som finns om deras verksamhet. Ska till exempel en kyrka renoveras kan stiftet bidra med kompetens inom fastighetsområdet. I valet till stiftsfullmäktige använder du rosa valsedel.
På nationell nivå väljs ledamöter till Kyrkomötet. Det är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 ledamöter möts två gånger om året och beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Det kan röra allt från hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan till vilka psalmer som ska finnas i psalmboken. I valet till kyrkomötet använder du gul valsedel.
Du kan förtidsrösta 8–21 september på olika platser och tider.
Rösta i Ungdomslokalen församlingshuset på Prästgårdsgatan 11
Här kan vi skriva ut ett dubblettröstkort åt dig.
måndag kl 12-18
tisdag kl 12-18
onsdag kl 12-18
torsdag kl 12-20
fredag kl 12-18
lördag kl 12-15
söndag kl 12-15
Rösta lokal Krubban, Stallgatan, Stora Ursvik
Kom ihåg ditt röstkort!
Rösta i Webbgårdens servicehus
Kom ihåg ditt röstkort!
De nomineringsgrupper som kandiderar till kyrkofullmäktigevalet i Sundbybergs församling har fått svara på tre frågor:
Svaren presenteras nedan. Grupperna är sorterade i bokstavsordning utifrån gruppnamn.
Svenska kyrkan ska vara en öppen, tillgänglig och demokratisk folkkyrka för alla medlemmar, för alla som bor och vistas i Sundbyberg, en kyrka som inte gör skillnad på människor! Vi prioriterar att barn- och ungdomsverksamheten, konfirmationsarbetet och seniorverksamheten ska vara kostnadsfri! Våra anställda ska ha justa villkor och en god arbetsmiljö.
Vår största utmaning är att vi ser att antalet medlemmar minskar! Vi behöver motivera fler människor att vilja vara med! Våga fråga! Är du medlem? Välkommen med!! Erbjuda dop för alla åldrar!
Vi Socialdemokrater är tydliga med våra värderingar! Om man är medlem i Svenska kyrkan men inte är särskilt aktiv, inte är troende, kanske sökande eller går till kyrkan regelbundet så är alla likvärdiga medlemmar och välkomna att rösta! Varje röst är viktig för en öppen, tillgänglig folkkyrka som inte gör skillnad på människor!
Inger Lundberg, e-post: berty_552@hotmail.com
Vi är en sammanslagning av de tidigare grupperna Borgerligt alternativ och Kristdemokrater i Svenska kyrkan. Lokalt i Sundbyberg har även Fria Liberaler i Svenska kyrkan (FISK) anslutit sig. Vi vill bekämpa ensamhet genom att erbjuda mötesplatser, vi vill värna traditionerna genom den kristna förkunnelsen och genom att betona kyrkans vikt som kulturbärare.
Det finns ett ökat intresse bland Sundbybergs ungdomar för kyrkans budskap och verksamhet. Antalet konfirmander slår rekord. Det är en strategiskt avgörande uppgift att möta upp detta genom en utbyggd ungdomsverksamhet med utökade öppettider. Ungdomarna ska kunna delta i aktiviteter under en följd av år. I tider av osäkerhet och oro och polarisering behövs kyrkan som allra mest.
Vi är partipolitiskt obundna men demokratiskt tydliga med våra borgerliga värderingar. Med oss vet man vad man får. Vi står för ordning och reda både ekonomiskt och administrativt. Kyrkan ska inte bli en arena för partipolitik, sådana tendenser kommer vi att motarbeta. Kyrkan ska vara en samlande och inte en splittrande kraft i samhället.
Rolf Tenser, e-post: rolf.tenser@gmail.com
Svenska kyrkan ska vara en öppen och demokratisk folkkyrka där alla är välkomna. Arbeta för alla människors lika värde. Engagera ungdomar och ge dem en plats i kyrkan. Stå upp för och utveckla de kyrkor och lokaler som finns idag. Arbeta för en hållbar miljö. Värna om begravningsplatsens betydelse i stråket Lötsjön, Golfängarna och Rissne ängar. Ge människor ljus, hopp och framtidstro i en mörk värld.
Centerpartiets engagemang för den kyrkliga verksamheten går hand i hand med övertygelsen om att församlingen är inriktad på att utveckla och fördjupa arbetet med gudstjänster, kyrkomusik, samt arbetet med barn, ungdomar, vuxna och äldre, samtidigt som man har en vilja att arbeta diakonalt bland dem som har den svagaste ställningen i samhället.
Vi vill att Svenska kyrkan fortsätter att vara en öppen demokratisk folkkyrka. Vi driver inte politik i kyrkan, utan kyrkofrågor ur ett centerperspektiv. Vi vill att Svenska kyrkan ska vara en levande folkkyrka med många kanaler ut till Sundbybergsborna och ha verksamheter som upplevs som viktiga och inkluderande. Vi vill också att Svenska kyrkan ska vara en föregångare i arbetet med att skapa en hållbar miljö.
Gustaf Öbrink, e-post gwo20022002@yahoo.se
POSKs vision är att vi vill vara en stark röst för en kyrka fri från partipolitik. En kyrka där engagemanget för kyrkan styr och inte allmänpolitiska åsikter. En kyrka där vi gläds över mångfalden, möter varandra med respekt och talar tydligt om Jesus Kristus i alla våra verksamheter i församlingen.
En utmaning för församlingen är att medlemsantalet ska öka och att unga ska stanna kvar i kyrkans gemenskaper. Därför är det viktigt att fortsätta utveckla mötesplatser för barn, unga och äldre och att resurser ges för att detta kan ske i Sundbybergs alla kyrkor och i Ursvik. Det är också viktigt att körverksamheten kan fortsätta att utvecklas för alla åldrar. Ideella krafter bör få ett större utrymme i all verksamhet.
En röst på POSK är en röst för att engagemanget för kyrkan och det den står för ska vara prioriterat. POSK vill också driva att Sundbybergs församling ska vara en attraktiv arbetsplats med ett arbetsmiljöarbete som ständigt ses över och utvecklas. POSK vill också att arbetet för hållbarhet, klimatet och miljön ges stort fokus.
Maj-Stina Samuelsson, e-post: majstisam@gmail.com
Svenska kyrkan ska vara en garant för kristna värderingar samt vår svenska kristna tradition. Församlingen ska stå upp för vår kristna tro och inte syssla med politisk aktivism.
Våra kyrkor är en del av vårt historiska kulturarv och ska vårdas och bevaras.
Kyrkan är mötesplats, där barn, ungdomar och äldre välkomnas att ta del av våra kärnuppdrag: gudstjänst, mission, utbildning, diakoni.
Det vikande medlemsantalet. Att erbjuda en bredd av aktiviteter som musik i olika former, samtalsgrupper om kristen tro och kristna värderingar, barn- och ungdomsaktiviteter, som skapar tillhörighet och gemenskap, möten mellan äldre och unga samt öppen förskola.
Vi arbetar för en tydlig kyrka, en samlande kraft i människors liv, en plats för gemenskap och vila. En kyrka som värnar våra kristna traditioner.
Ingrid Landwall, e-post: landwall@spray.se
- Stark barn- och ungdomsverksamhet där unga växer i gemenskap, trygghet och tro.
- Regnbågsnyckelcertifiering av församlingen, en signal att alla är välkomna, var den du är, älska den du älskar.
- Visselblåsarfunktion införs så medarbetare och volontärer tryggt kan slå larm om något inte står rätt till.
- Kyrkan ska gå före i klimat- och miljöarbetet och värna Skapelsen.
Som kyrka i en av Sveriges mest tätbefolkade och socialt blandade kommuner ska församlingen ta sin plats som en positiv inkluderande kraft där människor känner att de hör hemma. Församlingen är en självklar plats där vi i våra mötesplatser tillsammans skapar meningsfullhet, hopp och gemenskap. För ensamma, ja för alla, ska kyrkan vara relevant och trygg. Fler ska vilja vara med.
- För en inkluderande kyrka med plats för hbtqi+-personer & mångfald.
- För modigt miljö- och klimatarbete.
- För anställdas trygghet och församlingsbornas rätt till en trygg organisation.
- För berörande, angelägna gudstjänster i centrum och en stark diakoni
- För trygg, meningsfull verksamhet för barn och unga.
Kristen tro är för ViSK ansvar, rättvisa, solidaritet och framtidstro.
Sussie Olofsson, e-post: sussie.b.olofsson@gmail.com
Sök kandidater och grupper i kyrkovalet.
Nästa kyrkoval äger rum 8-21 september 2025.
Här finns information om kyrkovalet på andra språk. Information about the election in Church of Sweden translated to several languages.
Här hittar du dina förtroendevalda, samt mötesprotokoll från kyrkofullmäktige.