Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

S:t Staffans församling Besöksadress: Brågarpsvägen 10, 24533 Staffanstorp Postadress: Box 104, 24522 Staffanstorp Telefon:+46(46)2742500 E-post till S:t Staffans församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Brågarps kyrka

Inne i tätorten Staffanstorp finns den mest populära dopkyrkan. Här firas gudstjänst varje söndag. Inte bara närheten gör kyrkan så välbesökt av församlingsborna, utan också den varma och ombonade atmosfären i kyrkorummet. Kyrkan har flexibel möblering med c:a 60 kopplade stolar. Öppet varje dag kl 8-18.

Brågarps kyrka audioguide

00:00
Guide om kyrkan Inspelning: Lunds stift

Den äldsta kyrkan var uppförd i trä och har varit en gammal stavkyrka från övergången från hednisk till kristen tid.
Träkyrkan ersattes vid mitten av 1100-talet av den nuvarande stenkyrkan.

Madonnaskulpturen och dopfunten i Brågarps kyrka
Bild: Tina Linde

Dopfunten från kyrkans byggnadstid är försedd med latinsk inskrift som betyder "Det barn, som bäres hit, pånyttfödes i denna funt". Det medeltida ordet funt betyder källa.
Invid dopfunten har uppställts en madonnabild från medeltiden.

Vid en renovering 2014 fick kyrkan sitt nuvarande altare.
En äldre altaruppsats från 1618 har inte kunnat återställas i värdigt skick, men finns nu uppställd i S:t Staffans församlingshem.

2014 fick kyrkan också en ny orgel, byggd av Tomaž Močnik i Slovenien. Den ersatte en orgel från 1960-talet, som stod på en läktare över de bakersta bänkraderna.

Orgeln från 2014 i Brågarps kyrka
Bild: Tina Linde

Glasmålningen i korfönstret tillkom vid en restaurering 1950 och är utförd av den kända skånekonstnären Martin Emond. Målningen har motivet "Jesu bön i Getsemane örtagård".

Besöksadress: Brågarpsvägen 12. Visa på karta.
Parkeringen på framsidan är närmare korsningen Järnvägsgatan / Kyrkogatan och det är en lämpligare adress att uppge för t.ex. färdtjänst eller ambulans.

Här kan du se en 3D-modell av Brågarpsplankan. Det är en snidad ekplanka som hittades på kyrkans vind 1941. Ornamentiken har likheter med runslingor och hypotesen är att den härstammar från en stavkyrka som föregått den nuvarande kyrkan.
Brågarpsplankan analyserades senast 2015 och kunde då dateras till år 970. Den förvaras på Historiska museet i Lund, men en gipsavgjutning finns intill kyrkans predikstol.

Flexibiliteten i Brågarps kyrka nyttjades vid konfirmandernas upptaktsdag i oktober 2015
Flexibiliteten i Brågarps kyrka nyttjades vid konfirmandernas upptaktsdag i oktober 2015 Bild: Hali Liddell