Pågående projekt

Strängnäs stiftshistoriska sällskap stödjer forskning och folkbildning

Edsbergs kyrka, utgivning av bok med konstvetenskaplig kyrkobeskrivning av Edsbergs kyrka i Närke, särskilt den historiska relationen till Riseberga kloster. Fotografier: Göran Sundström (Författare: Maria Sundström, utgivningsår 2021)

Kyrkligt ungdomsarbete i Strängnäs stift under 1900-talet, utgivning av bok. Under hela 1900-talet bedrevs i hela Svenska kyrkan ett intensivt och mångfacetterat ungdomsarbete, såväl i församlingarnas regi som genom olika nationella och regionala organisationer. Denna bok vill bidra till en djupare förståelse av de teologiska och organisatoriska idéer och praktiker, liksom de tongivande personer som under seklet påverkade utformningen av det kyrkliga ungdomsarbetet i just Strängnäs stift. (Författare: teol. dr Fredrik Santell, utgivningsår 2022)

Domedagsprästen Sigfrid Forsius – astronom och mystiker under tidig stormaktstid, utgivning av en bok om Sigfridus Aronus Forsius (ca 1550–ca 1624) som levde ett stormigt liv, ständigt granskad av domstolar och domkapitel. Han var hovpredikant och kyrkoherde i bl.a. Ekenäs och Riddarholmsförsamlingen. Som både astronomiprofessor i Uppsala och församlingspräst sökte Forsius efter himmelska järtecken och ägnade sig åt astrologi och apokalyptisk mystik. Sigismunds anhängare anklagade honom för landsförräderi och han kastades i fängelse i Örebro 1606–1607. Idag är Forsius mest ihågkommen som översättare av påskpsalmen ”Upp, min tunga, att lovsjunga” (Ps. 147). (Redaktör: Marcus Willén Ode. Författare: Kjell Lekeby, utgivningsår 2022)

Den andliga utbrändheten. Kyrkan och väckelsen i Vintrosa socken 1880–1900, utgivning av småskrift.  (Författare: Johan Bremer, utgivningsår 2022)

Missale Strengnense (1487) I. Faksimil, utgivning av en bok som avbildar det femhundrasidiga Strängnäsmissalet. Mässboken är Sveriges fjärde tryckta bok och har endast bevarats i ett exemplar. (Redaktör: fil. dr Marcus Willén Ode, utgivningsår 2023)

Missale Strengnense (1487) II. Översättning, utgivning av en översättning från latin och kommentar av docent Erika Kihlman, Stockholms universitet. För transkription av den liturgiska musiken svarar docent Karin Strinnholm Lagergren, Linnéuniversitetet. Bidragsgivare: Segelbergska stiftelsen, Birgittaföreningen, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Kungl. Patriotiska Sällskapet & Strängnäs stift. (Redaktör: fil. dr Marcus Willén Ode, utgivningsår 2023)

Missale Strengnense (1487) III. Artiklar, utgivning av vetenskapliga artiklar om Strängnäsmissalet. Medverkande: Docent Björn Tjällén, Mittuniversitetet (historisk kontext); professor Stephan Borgehammar, Lunds universitet (senmedeltida liturgi); docent Christer Pahlmblad, Lunds universitet (mässan och reformationen); docent Erika Kihlman, Stockholms universitet (text och transkription); docent Karin Strinnholm Lagergren, Linnéuniversitetet (liturgisk musik); fil. dr Wolfgang Undorf, Kungliga biblioteket (inkunabeltiden); docent Patrik Åström, Kungliga biblioteket (ursprungligt tryck och inbindning); konservator Fanny Stenback (restaureringar); docent Eva Lindqvist Sandgren, Uppsala universitet (illumineringar); fil. dr Elin Andersson, Kungliga biblioteket (kampen om boken under 1800-talet). (Redaktör: fil. dr Marcus Willén Ode, utgivningsår 2023)

Svärdet och nyckeln. Strängnäs stift under 900 år, utgivning av bok där varje kapitel går igenom ett århundrade om stiftets kyrko- och kulturhistoria. (Redaktör: Pierre Hernvall, utgivningsår 2023)

Tala om tro, utgivning av småskrift med intervjuer av kristna i Strängnäs stift. (Författare: Birgitte Thaning & teol. dr Ingegerd Sjölin, utgivningsår 2023)

Sorundainkunabeln. 1400-talsboken som blev kvar i kyrkan, utgivning av småskrift. Artikeln handlar om återupptäckten av en trehundrasidig liturgisk handbok, i Sorunda kyrka. Boken är Sermones de tempore et de sanctis, och författaren av de två hundra predikningarna är idag känd som franciskanmunken Servasanto da Faenza (1200-talet), inte helgonet ”Bonaventura” som anges på exemplaret i Sorunda. Boken är tryckt av Johannes de Vollenhoe i staden Zwolle (Nederländerna), år 1479. Den bär på en samtida påskrift: ”Liber Eccl[esi]a[e] Sorundensis” (lat. ’Sorunda kyrkas bok’), vilket gör att den sällar sig till de böcker med längst proviniens, på en och samma plats, i Sverige ­­– snart 550 år! (Författare: Fanny Stenback, utgivningsår 2023)

Stigtomtaskriften. En liturgisk handskrift från 1500-talet, utgivning av bok. I Stigtomta kyrka upptäcktes år 2017 en liturgisk musikhandskrift från 1500-talet. Den tvåhundrasidiga boken ges ut som faksimil med fotografier av bokkonservator Fanny Stenback och med förord av professor Mattias Lundberg. Utgivningen sker i samarbete med SweLiMuS (Swedish Liturgical Music Sources) vid Uppsala universitet (Redaktör: Marcus Willén Ode, utgivningsår 2024)

Målade minnen. Epitafier och huvudbaner i Närkes kyrkor, utgivning av bok med fotografier och bildbeskrivningar av minnesheraldik och minnestavlor. (Författare: Carl Filip Trolle-Hjälte, utgivningsår 2024)

Kyrkoaktivas engagemang i Strängnäs stift 1940–2020, intervjuprojekt med hittills över tvåhundra personer. (Projektledare: docent Björn Svärd & Birgitte Thaning; övriga medarbetare: Simon Johansson & teol. dr Ingegerd Sjölin, löpande projekt). Läs några av intervjuerna.