Other languages with Google Translate

Strängnäs stift Besöksadress: Gyllenhjelmsgatan 1-2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 84, 64522 Strängnäs Telefon:+46(152)23400 E-post till Strängnäs stift

Pågående projekt

Strängnäs stiftshistoriska sällskap stödjer forskning och folkbildning

Florenslistan, utgivning av faksimil med översättning från latinet av docent Christian Lovén, Riksarkivet. Handskriften från något år mellan 1019-24 (avskrift av en förkommen bulla från 1104) innehåller den första kända noteringen om Strängnäs som stiftsstad (Redaktör: fil. dr Marcus Willén Ode, utgivningsår 2019)

Missale Strengnense (1487), faksimil av det enda kompletta exemplaret i världen, utgivning i samarbete med Strängnäs stift, Strängnäs domkyrkoförsamling och Kungliga biblioteket (Redaktör: fil. dr Marcus Willén Ode, utgivningsår 2020)

Edsbergs kyrka, utgivning av bok med konstvetenskaplig kyrkobeskrivning av Edsbergs kyrka i Närke, Strängnäs stift (Författare: Maria Sundström, utgivningsår 2021)

Kyrkligt ungdomsarbete i Strängnäs stift under 1900-talet (Projektledare: teol. dr Fredrik Santell, 2021)

Kyrkoaktivas engagemang i Strängnäs stift 1940–2020, intervjuprojekt med hittills över hundra personer. (Projektledare: docent Björn Svärd & Birgitte Thaning; övriga medarbetare: Sven-Erik Linderoth & Simon Johansson, löpande projekt) Läs några av intervjuerna här.