Diakonkandidater:
Jonna Lindahl, 52 år, Gnesta, tjänst i Turinge-Taxinge församling.
Jonna Lindahl hade arbetat inom farmacibranschen i större delen av sitt yrkesliv, som chef för olika grupper inom industrin och som apotekschef, och överraskades själv över kallelsen till diakon.
– Det var en röst som talade till mig under en gudstjänst, kort efter att jag hade förlorat en kollega. Jag hade inte tänkt tanken tidigare men från den stunden var det så tydligt att det var diakon jag skulle bli, säger Jonna Lindahl.
Jonna Lindahl har även läst psykologi och socialt arbete, samt arbetat som diakoniassistent parallellt med studierna.
– Jag månar extra om frågor som rör psykisk ohälsa, inte minst hur det påverkar anhöriga – det är en ouppmärksammad grupp. Jesus är en förebild; han såg, hjälpte och helade människor han mötte. Vi är ”bara” människor men vi kan leva i Jesus anda och göra vad vi
kan.
Annelie Spånberger, 43 år, Åkers Styckebruk, tjänst i Åker-Länna församling.
Annelie Spånberger kommer ursprungligen från Kungsör och har tidigare arbetat bland annat som trafikledare i en taxiväxel och som löneadministratör. Annelie är även utbildad musiklärare och kantor och kommer att kombinera arbetet som diakon med att vara kantor.
– Musiken är viktig för mig. Musiken kan få oss människor att våga uttrycka oss, växa och blomma, eller få en ordlös kontakt med något större och med det heliga, Gud, och ge röst och läkedom, säger Annelie Spånberger.
– Jag är även hälsopedagog och brinner för att människor ska hitta sin plats, mening och sammanhang i tillvaron. Som diakon hoppas jag få vara länken mellan individ och olika
stödinsatser, bedriva själavård och andliga samtalsgrupper. Jag och min hund Ester är även utbildade besökshundsekipage, vilket jag hoppas kunna få användning av då jag besöker äldreboende.
Prästkandidater:
Birgitta Ed, 54 år, Strängnäs, kommer att tjänstgöra året som pastorsadjunkt i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö.
Birgitta Ed är född och uppvuxen i Strängnäs. De tre döttrarna är utflugna och maken, statsminister Ulf Kristersson, bor även i Stockholm. Under flera år arbetade hon i Finansdepartementet, Statsrådsberedningen och Utrikesdepartementet innan hon startade eget företag i kommunikation och affärsutveckling, vilket förde henne till Kina och Peking.
Kallelsen till präst har funnits med i bakgrunden ändå sedan konfirmationstiden.
– Prästkallelsen har varit mer eller mindre stark under åren men efter en tragisk händelse i min närhet 2016 gick den inte att längre att ignorera. Att utforska kallelsen blev nödvändigt och studier i teologi blev ett viktigt steg, säger Birgitta Ed.
– Att får verka som präst i Strängnäs är att komma hem på flera sätt. Här har jag mina rötter, mina nätverk och mitt andliga hem. Jag ser fram emot att få bidra till att
församlingsgemenskapen växer och att Domkyrkan får ha ännu större betydelse i människors vardag.
Carl Sjösvärd Birger, 34 år, Örebro, kommer att tjänstgöra året som pastorsadjunkt i Olaus Petri församling, Örebro pastorat.
Prästtankarna väcktes under gymnasiet då Carl Sjösvärd var konfirmandledare. Sedan dess har han arbetat inom Svenska kyrkan på olika sätt, bland annat som volontär i Svenska
kyrkan i Sydney. Han har studerat vid flera universitet och disputerat i kyrkohistoria.
– Nu ser jag fram emot att i min roll som präst göra Guds kärlek och vilja synlig i världen. Jag ser fram emot att möta människor i livets olika skeden, både att få leda gudstjänster och hjälpa människor att hitta eller mogna i sin tro. Att ”förmedla förlåtelse, tröst och hopp” som det står i Kyrkoordningen – vilket drömjobb!
Carl Sjösvärd Birger är uppvuxen i Bäcklunda utanför Örebro och bor idag med fru och två söner inne i Örebro