Biskop Johan på plats när Svenska kyrkan i Örebro firar dubbelt den 26 mars

Nyhet Publicerad

Regnbågsmärkning och miljödiplomering – det firas med stor och festlig gudstjänst i Olaus Petri kyrka, söndagen den 26 mars klockan 10. Biskop Johan Dalman och många medarbetare deltar.

Söndagens firande är en milstolpe för Svenska kyrkan Örebro pastorat, och samtidigt startskottet för det fortsatta arbetet kring frågor som rör miljö och hbtqi.

– Regnbågsnyckeln visar att vi som kyrka aktivt vill arbete för mångfald och öppenhet, att vi står upp för alla människors lika värde. Vårt ställningstagande är viktig, säger Anders Lennartsson, kyrkoherde i Örebro pastorat.

– Miljöarbetet handlar om att stärka hoppet om att vi kan göra skillnad för vår jord; att det finns en framtid att längta efter, inte oroa sig för.

Strängnäs biskop Johan Dalman delar ut miljödiplomen och regnbågsnycklarna.

– Det känns både uppmuntrande och högtidligt att få medverka i denna gudstjänst. Frågor om skapelsen, medmänniskan och vårt ansvar som kristna är alltid lika aktuella. Väckarklockan ringer - måtte vi inte försova oss, säger biskop Johan Dalman.

När: söndagen den 26 mars, kl. 10.

Var: Olaus Petri kyrka.

Efter mässan blir det festligt kyrkkaffe i Olaus Petri församlingshem.

...

Regnbågsnyckeln är en hbtqi-märkning som visar att förtroendevalda och medarbetare gått en utbildning för en mer inkluderande kyrka, med vilja att arbeta aktivt för mångfald och öppenhet.
Miljödiplomeringen är Svenska kyrkans eget arbetssätt för att utveckla och stärka miljö- och hållbarhetsarbetet. Det kan liknas vid en verktygslåda som på ett strukturerat och långsiktigt sätt bidrar till omställning, förändring och hållbar utveckling.
Utställningen ”This is Me” visas i Olaus Petri kyrka 22-29/3. I utställningen får vi i bilder och berättelser möta icke-binära personer i olika åldrar och med olika livsresor.