Strängnäs stift 900 år

Att se framåt genom att blicka bakåt

Vårt Strängnäs stift har funnits i mer än 900 år. Omkring 1120 nämndes det första gången i en handling som fortfarande finns bevarad: det så kallade Florensdokumentet.

Under ett temaår 2020 vill vi upptäcka kyrkans fascinerande historia i våra församlingar i stiftet. Vi kan lära av dem som var här före oss – för vårt arbete inför framtiden.

Skicka en hälsning till 900-åringen

När någon fyller jämnt är det brukligt med ett tal till jubilaren. Här kan du skriva en hälsning till stiftet som firar 900 år!

Vår levande historia

Under 2020 kan församlingar boka Ingemar Söderström för en gestaltande föreläsning om stiftets 900 år.

Sidorna 80 till 81 är uppslagna i boken Florenslängden.

Florenslängden

– den äldsta förteckningen över de svenska stiften

Stiftsfesten 2020 (second edition) – livesänds!

Den 5 september var det dags för Stiftsfest och firande av stiftet 900 år. Men på grund av corona-restriktioner kunde Domkyrkan och kyrkbacken inte fyllas av människor som det från början var tänkt. Istället blev firandet en livesändning på stiftets YouTube-kanal.

Film om Sankt Botvid och helgonlegenden

I sommar är det 900 år sedan Sankt Botvid dödades, år 1120 enligt helgonlegenden från tidig medeltid. Sankt Botvids pilgrimsled sträcker sig mellan Salems kyrka (Strängnäs stift) och Botkyrka kyrka (Stockholms stift). Vandringsleden är ca 7,5 km lång. Gå den du också!