Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Besöksadress: Biskopsgränd 2, 64530 Strängnäs Postadress: Box 73, 64521 Strängnäs Telefon: +46(152)24500 E-post till Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö Webbplats

Förskola och skola

Pedagogiska vandringar i Domkyrkan

Förskolan, 5-åringar

Jul i Domkyrkan.

Med hjälp av Domkyrkans sk Bibliska figurer får barnen på ett enkelt sätt möta julens budskap. Tillsammans med Maria vandrar vi till Betlehem. Vi upptäcker julens stjärna och får med herdarna se barnet i stallet.

Påsk i Domkyrkan.

Genom olika scener berättas på ett enkelt sätt varför vi firar påsk. Scenerna gestaltas på samma sätt som vid julen av sk Bibliska figurer.

Förskoleklassen

Vi bygger en julkrubba.

Barnen kommer för att höra julberättelsen och skapa de olika figurerna till julkrubban. Alla krubbor visas sedan upp vid en vernissage i Domkyrkan. Därefter får man sin julkrubba till skolan.

Första skolåret

Vad gör vi i kyrkan – om livet i kyrkan idag.

Vi vill
  • Visa barnen vad Domkyrkan används till idag.
  • Väcka en känsla av förundran inför dess skönhet och rymd.
  • Förmedla en glimt av kyrkans musik.
Varje barn får en mapp som under besöket fylls med olika saker, ett vykort, en sång mm.

Andra skolåret

Från Palmsöndag till Påskdag – en vandring inför påsken.

Vi gör en dramatiserad vandring i Domkyrkan, där vi får möta Jesus och lärjungarna, följa med till Getsemane, stå vid korset på Golgata och med kvinnorna se den tomma graven.
Frivilliga och personal gestaltar de olika personerna.

Fjärde skolåret

Möte med Medeltiden.

Vi tar stegen in i medeltiden som den kunde te sig i och kring Domkyrkan. Barnen får möta livet i kyrkan, dess musik, doft, helighet och mystik men också vara hantverkare som arbetar med att utsmycka kyrkan.

Femte skolåret

I  Allhelgonatid – om livet och döden.

Vi gör en vandring som tar med barnen från liv till död och till liv igen. Barnen får en inblick i traditioner kring död och begravning och vi berättar om Allhelgonahelgens innehåll.  Barnen får också möta Maximilian Kolbe, som gav sitt liv för en annan.

För mer information om samarbete med förskola och skola:

Sabina Mathiasson