Domkyrkoberget i Strängnäs är en plats som många känner starkt för – det är glädjande och vittnar om dess stora värde och betydelse.
Dagens Nyheter har publicerat en artikel om Projekt Domkyrkoberget, i vilken det framförs viss kritik. Det är tydligt att ett så mångfacetterat och komplext projekt inte låter sig beskrivas nyanserat i en nyhetsartikel som väljer att fokusera på en enskild del.
Domkyrkoberget är en plats för gudstjänst, kultur, utbildning och gemenskap. Så har det varit åtminstone sedan 1200-talet in till vår egen tid och förhoppningsvis framgent. Tillsammans med Strängnäs stift, Europaskolan, Kungliga biblioteket, Statens Fastighetsverk och Strängnäs kommun vill domkyrkoförsamlingen utveckla verksamheterna på och kring Domkyrkoberget.
Visionen handlar om att stärka Domkyrkoberget som en generationsöverskridande mötesplats där det ges möjlighet att fördjupa sin förståelse av vad det är att vara människa och av samtiden. För domkyrkoförsamlingen handlar det om att stärka kyrkans roll som ett öppet och levande sammanhang, att utifrån kristen tro och tradition vara medskapande i ett modernt samhälle. Eller om man så vill: för en upplyst värld.
För att kunna möta framtiden, människors och samhällets behov, behöver vi skapa bättre förutsättningar för tillgänglighet och funktionalitet.
En konsekvens av visionen blir att varsamt utveckla den fysiska miljön på Domkyrkoberget – inte att radera dess historiska lager. Liksom tidigare generationer i historien lägger vi till ett lager, och vi gör det i samklang med de byggnader som idag står på platsen. Självklart tas det kulturhistoriska värdet på största allvar, och vi samarbetar tätt med myndigheterna, med arkitekter som har erfarenhet av känsliga miljöer, med antikvarier och andra experter.
Vi befinner oss just nu i en fas av samråd med länsstyrelsen, och förslaget till förändringar i den fysiska miljön ska prövas, bearbetas och förankras. Alltsedan 2010, hela vägen genom arbetet med förberedelser inför den internationella arkitekttävlingen och i detaljplanearbetets olika steg, har processen präglats av stor öppenhet. Vår förhoppning är att det slutliga resultatet ska bli något som förvaltar vårt gemensamma arv och samtidigt bjuder in till nya möten, nya samtal och fortsatt liv i domkyrkomiljön.
Att vårda ett levande kulturarv inbegriper att göra det relevant för framtiden. Vi är övertygade om att det går – om det görs med omsorg och respekt för såväl kulturhistoriska värden som för platsens grundläggande syfte och identitet.
Här kan man läsa mer om Domkyrkoberget:
Projekt Domkyrkoberget
Kommentar av professorn i kyrkohistoria Joel Halldorf:
https://vitrok.substack.com/