Katedralens vänner

Är du intresserad av domkyrkan som byggnad, dess historia och inventarier och av livet i katedralen? Välkommen att vara med i Katedralens vänner.

Program hösten 2022

Altarskåp
Carina Jacobsson, konstvetare i Uppsala, presenterar domkyrkans altarskåp ur ett konstvetenskapligt perspektiv.
Strängnäs domkyrka söndag 16 oktober 16.00

Begravningsregalisernas återkomst
Metallkonservator Annmarie Christensson berättar om hur de stulna och skadade begravningsregalierna återfick sin forna glans.
Strängnäs domkyrka söndag 20 november 16.00

Program 2023

9 februari 16.00 med professor Martin Berntsson om nedmonteringen av klostren efter reformationen

19 mars 16.00 om Olaus Petri med teol. doktor Ingemar Söderström

6 juni Högtidssammankomst med anledning av kungavalet 1523 i närvaro av kungaparet. Samverkan mellan biskopen, domkyrkoförsamlingen, Katedralens vänner och Vasaföreningen.

Tidigare program

Tidigare program finns samlade på föreningens webbplats  katedralensvanner.se och via samma sida går det att se flera av de tidigare föreläsningarna.

Där finns bland annat föreläsningar om domkyrkans roll i utbildningen med Jakob Evertsson och Elin Andersson.

Be i katedralen på medeltiden - teologie doktor Hanna Källström, talar om domkyrkan som andaktsmiljö under medeltiden.

Arkitekten Torun Hammar berättar om domkyrkans äldsta byggnadshistoria.

Gunnar Nordanskog, stiftsantikvarie i Linköpings stift under 15 år, föreläser om järnsmide från medeltiden. I domkyrkan finns förnämligt smide att berätta om och sätta in i sitt sammanhang.

Universitetslektor Henrik Widmark föreläser om domkyrkans exklusiva byggnadsmaterial: tegel.

Christofer Murray berättar om nyårsaftnar i radion då domkyrkoklockorna ringer in det nya året.

Maja Hagerman talar om Botvid och Eskil och Karin Strinnholm Lagergren om musiken i strängnäsmissalet från 1487.

Om katedralens vänner

Strängnäs domkyrka är Strängnäs mest spännande byggnad. Den rymmer historia, arkitektur, människoöden och vad som hänt under seklernas gång. Föreningen Katedralens vänner vill sprida kunskap om domkyrkan genom föredrag och program i anknytning till byggnaden och dess historia.

Katedralens vänner har mer än 200 medlemmar och alla som är intresserade av Strängnäs domkyrka är välkomna.

Klas Hansson, ordförande katedralensvanner@outlook.com 073-3916185
Christofer Lundgren, domprost 0152-245 09 christofer.lundgren@svenskakyrkan.se

Medlemskap

100 kr per år betalas till plusgiro 300369-6. Ange namn, adress och e-post. Det går även bra att swisha till 1233704053.

Katedralens vänners egen webbplats