Diakon Frida Vikström får en kram av en polsk flicka med Downs syndrom
Foto: Jessica Svensson

Vart går pengarna från adventsmarknaden?

Nyhet Publicerad Ändrad

Frida Vikström, före detta diakon i Stora Lundby-Östad pastorat, berättar om sin resa till vänförsamlingen i staden Mieroszów i Polen

Våren 2012 besökte jag Mieroszów i sydvästra Polen för första gången.
Det är en plats som har särskilda band till Gråbo sedan många år tillbaka, dels genom Stora Lundby församling men också genom Lekstorpskolan och kommunen. Janina Nilsson, överlevare från koncentrationsläger, körde under många år lastbil dit med hjälpsändningar från Gråbo.

Vi som åkt dit från Gråbo möttes av en grupp damer med stora leenden, varma kramar och polska kindpussar som om vi alltid känt varandra. Detta var styrelsen för den handikappförening ”Deras glädje” som vår församling stöttat under många år.

I Polen har funktionshindrade inte samma rättigheter till hjälpmedel, mediciner och aktiviteter som funktionshindrade i Sverige. Föreningen hjälper familjer att söka ekonomiska bidrag till hjälpmedel, ger medicinsk konsultation och organiserar utflykter och fester för de som annars är låsta inom hemmets väggar.

Tron på Jesus – som för många i detta katolska samhälle är självklar – kommer till praktisk handling i omsorgen för ”de minsta”, som i Guds rike har samma oändliga värde som vi alla.

Detta år går merparten av intäkterna på Adventsmarknaden och från fotokalendern till denna handikappförening.
Vi hoppas den julgåvan ska bli till ”deras glädje” för några av de personer som jag tror, genom sin blotta existens, gör vårt samhälle lite mer färgrikt, medmänskligt och Guds-rike-likt!

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.