Barnfötter, tätt ihop, där alla fötter har olika strumpor.
Foto: Anna Carlsson

Rocka sockorna 21 mars

Nyhet Publicerad

Artikel ur församlingstidningen våren 2021 av Anna Carlsson

21 mars har blivit dagen då man tar på sig udda strumpor. Inte minst på förskolor runt om i Sverige, även om det förstås är ett budskap associerat med strumporna som är lika giltigt för alla åldrar. Den här dagen har blivit Internationella Downs Syndromdagen. Personer med Downs syndrom har tre stycken, dvs en extra, av kromosom nummer 21. Kombinationen tre och 21 har blivit den 21:a dagen i tredje månaden, helt enkelt.

På kyrkans förskola Hjärtat i Gråbo har dagen uppmärksammats i minst 4–5 år. Temat med allas lika värde passar bra in med det man talar om i förskolans läroplan, och människosynen och värdegrunden stämmer ju också helt överens med kyrkans budskap om alla människors lika värde.

Så hur firar man då rocka sockorna på förskolan? Förutom att såväl barn som vuxna tar på sig udda strumpor så pratar pedagogerna mycket med barnen om att alla människor är olika men lika mycket värda, och att alla är bra på olika saker. Barnens tankar får leda mycket av samtalet. De som skulle ha glömt att få udda strumpor på sig hemifrån löser det enkelt genom att helt enkelt byta ut en strumpa mot en reservstrumpa i ombyteslådan som varje barn har. Med de äldre barnen blir det också prat om vad kromosomer egentligen är.

Musik, sång och dans blir det också, så klart, som det ska vara när det är fest. Det finns minst tre olika Rockasockorna-sånger, och pedagogerna själva talar om en rockig variant som de har som favorit. Vill du också lyssna så finns sångerna på Youtube.

Tänk att en så enkel sak som strumpor kan bli symbolbärare för människovärde!

Fakta om Rocka sockorna

Initiativet Rocka sockarna har funnits i
Sverige sedan 2014.

Varför just sockor?
Jo, för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär alltså att vi ”rockar våra kromosomer”.

Är det bara i Sverige vi rockar sockorna?
Nej, det gör man i många länder. FN har utlyst 21/3 till World Down Syndrome Day,
Världsdagen för Downs syndrom.

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.

Förskola

Kyrkans förskola Hjärtat finns i församlingshemmet i Gråbo. Vi har många anställda och en personlig omsorg om barnen.