HBE arbetar för att ge hopp till barn i Etiopien

Nyhet Publicerad

Hälften av intäkterna från årets adventsmarknad går till HBE, en svensk stödorganisation som jobbar för att förbättra livsvillkoren för barn i Etiopien. Texten är en artikel från tidningen Ljusbäraren vintern 2022.

llting började med att fyra unga killar fick en vision uppe på ett berg. De var själva fattiga och visste hur livet var som gatubarn. Uppe på Entoto-berget i Etiopien hade de utsikt över huvudstaden Addis Abeba och Gud gav dem en vision: de skall hjälpa gatubarnen i huvudstaden.

Idag, 25 år senare, lever visionen vidare och arbetet fortsätter i de etiopiska organisationerna WSG/HCE (Win Souls for God och Hope for Children in Ethiopia). Den svenska stödorganisationen HBE samarbetar med de här organisationerna.

Jesus ord i Matteus 25:40 
har varit centrala och viktiga i arbetet: ”Sannerligen, vad ni gjort för någon av dessa minsta, det har ni gjort för mig.” 


De fyra unga killarna började sitt arbete med att tömma sina fickor och lägga sina pengar, motsvarande 20 kronor, i en plåtburk för att hjälpa de minsta. I dag har de olika hjälpprogram för barn och unga som lever på gatan. De hjälper barn som utnyttjas i kommersiellt arbete och driver två skolor i Addis Abeba och en i södra Etiopien. 

I en av skolorna går drygt 100 barn som inte har råd att gå i vanlig skola. Barnen får frukost och lunch varje dag. För många är det den enda mat de äter under en dag. De får skoluniform, skolböcker, tillgång till hälsovård och det viktigaste av allt, en utbildning. 

Barn som lever i fattigdom och som inte får gå i skola befinner sig i riskzonen för att hamna på gatan. För att motverka det driver HBE skolor där fattiga familjer kan ge sina barn möjligheten att utbilda sig. 

HBE arbetar med två spår samtidigt. Det ena är att hjälpa människor bort ifrån fattigdomen och misären, och det andra är att hindra människor från att hamna i fattigdom. 

I Addis Abeba finns flera Boys home där före detta gatubarn bor. I varje hem finns en ”pappa” som ansvarar för pojkhemmet och påminner dem om att de har en himmelsk Fader som bryr sig om dem. 
Barn och ungdomar som tagit sig till huvudstaden från landsbygden återförenas med sina familjer om det går. Andra får gå i skola eller lära sig ett praktiskt yrke inom textil eller frisör, allt för att hjälpa dem bort ifrån gatan och fattigdomen. 

Kvinna som läser tidning.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.