Det är inte alla förskolor förunnat att ha en utbildad konditor i personalstyrkan. Den lyxen har kyrkans förskola Hjärtat i församlingshemmet i Gråbo. Här jobbar Wenche Tell som barnskötare. Det blir fullt naturligt att hon har hand om barnen när de ska baka, både de yngre och de äldre. För bakar, det gör man ofta på förskolan. Gärna en gång i veckan.
I bakningen som aktivitet kan hon inkludera sådant som står i läroplan för förskolan, som t ex matematik och miljö. Ofta bakas det bröd av den överblivna frukostgröten, ett bra sätt att lära barnen om miljömedvetenhet.
Dessutom blir grötbrödet väldigt saftigt och gott!
Barnen får träna sig i att räkna hur många skedar mjöl och socker som ska ner i bunken, prata om volym som decilitrar och matskedar och göra kakor i olika geometriska figurer. De får se, känna och smaka på mjölet och sockret. Genom att använda alla sina sinnen så lär de sig ännu bättre.
När de t ex ska baka bullar så frågar Wenche barnen om de vet vad man gör bullar av. Det blir ett litet samtal om allt som ingår i bulldegen.
– Hur gör du då rent praktiskt, undrar jag och föreställer mig hur rörigt och stökigt det borde kunna bli när ett gäng yngre barn får fritt spelrum med mjöl och deg.
Wenche delar med sig av sitt bästa tips:
– Se till att du själv har mätt upp hur mycket av varje ingrediens som det går åt redan innan ni börjar. Mjölet i en skål, sockret i en annan osv. Låt sedan barnen få räkna och ösa från de skålarna till den stora degbunken. Då gör det inte något om barnen räknar fel eller om en matsked blir överfull och en annan halvtom. Det är ju inte alla barn som har lärt sig räkna än, och då blir det här en bra övning.
Kanske låter det då som Wenche citerar: en, tå, många, många!
Nu i advent när det är dags för pepparkaksbak hemma hos dig själv – låt barnen vara med och låt fantasin få utrymme. Måste pepparkakorna t ex ha den där formen som de traditionella formarna har. Kanske kan man göra egna figurer? Prova att rulla degen till en lång rulle och skära runda skivor istället för att använda formar.
Och visst måste man väl få provsmaka degen även som vuxen?