En grav med stor granitröd gravsten, stenram och krattat grus.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 28 februari 2023

Återbruk av gravar och stenar

Visst går det att återanvända en gravsten och gammal gravmark! Genom återbruk levandegörs äldre delar av en kyrkogård, behovet av ny gravmark minskar och samtidigt erbjuds invånarna ökad valfrihet om gravplatser och gravstenar. Texten är en artikel ur Ljusbäraren åren 2023. Text och foto: Anna Carlsson

Hållbarhet inkluderar även gravar. Det finns möjlighet att ta över en återlämnad gravplats eller återbruka en gammal gravsten som inte längre används. Men kunskapen om den möjligheten är inte så stor.

En gravplats bevaras i minst 25 år. Därefter finns alltid möjligheten för den som är ansvarig för graven, gravrättsinnehavaren, att förlänga den tiden. Ungefär 10 gravplatser om året förlängs inte på våra två kyrkogårdar. Det handlar om gravar där gravrättstiden har gått ut. Det finns inte någon nu levande gravrättsinnehavare och från kyrkogårdsförvaltningens håll har man inte fått tag i någon annan som vill ta över graven. De här gravarna återlämnas då till huvudmannen, det vill säga kyrkogårdsförvaltningen, och kan användas igen av någon annan.

Proceduren att återlämna en grav är inget som görs lättvindigt. Bland annat ska man göra en bedömning om graven är av kulturhistoriskt värde. Då får den vara kvar på kyrkogården. Det finns olika rutiner och traditioner för hur man behandlar en återlämnad grav. Här i Stora Lundby och Östad har kyrkogårdsförvaltningen valt att låta gravstenen stå kvar. Det är fint att kunna ha möjligheten att hitta fram till en gammal grav och det är även ett värdigt sätt att förvara gravstenen på. 

– Vill man, så är det möjligt att ta över en återlämnad grav, säger kyrkogårdsföreståndare Josefine Sjögren. Då kan man också välja om man vill ta över stenen som finns, slipa bort namnet och gravera in eget, eller köpa en ny sten. Det är minst lika bra att återanvända mark och sten: gravstenar är dyra att köpa nya och fraktas ibland långt. Återbruk är miljömässigt bättre. Dessutom sparar det mark på kyrkogården.

En del tycker att det kan kännas konstigt att ta över en gammal plats och sten, säger Josefine. Det är ju mycket känslor involverat när man ska välja gravplats för en närstående. Några kan tycka att det känns svårt att begrava någon där det redan finns en grav. Men det är viktigt att berätta att alla kistor grävs ner djupt och det är aldrig någon risk att man gräver igenom en gammal grav om man skulle vilja återanvända en gravplats, även om den döde ska begravas i kista. Den aspekten ska inte behöva vara avgörande när man väljer gravplats.

Ibland blir anhöriga glada när möjligheten finns att återanvända mark och sten. Den döde kanske var en person som brydde sig mycket om natur och miljö och gärna skulle valt detta själv. En annan anledning kan vara att man helt enkelt tycker att en pampig gammal gravplats med stenkant och krattat grus är extra vackert. Den här typen av gravar finns inte på de nyare delarna av kyrkogårdarna. 

Det kan finnas andra fördelar också med att återanvända en gammal gravplats. Valmöjligheterna att välja plats på kyrkogården ökar. Kanske vill man ha en gravplats där det finns stora träd. Då är det de äldre delarna av kyrkogårdarna som gäller. 

Som anhörig ska man kunna lita på att vi tar hand om allt på ett värdigt sätt. Det är hedersamt att få ta hand om stoftet av en människa, betonar Josefine. Vi lyssnar alltid in hur de anhöriga vill ha det.

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter Ljusbäraren. Den ges ut fyra gånger per år. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.

Kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen svarar för skötseln av kyrkogårdarna vid Stora Lundby och Östad kyrkor. Vi har lång erfarenhet och hög kompetens inom kyrkogårdsskötsel.