Tal vid prästvigningsgudstjänst i Storkyrkan den 17 januari 2021

När Jesus förvandlar vatten till vin är det en bild av Guds måttlösa, överflödande kärlek. Jesus vill ge oss en inre glädje, så att vi var och en kan ställa oss till förfogande för att vänlighet, sanning, rättvisa och kärlek brer ut sig.

Jesus är glad
I dagens bibeltext är Jesus på bröllop i den lilla byn Kana. Det är glädje, fest och förväntan – och ett nytt skede i livet för dem som gifte sig. Med andra ord precis som för oss som idag samlas till prästvigning: ni som är på distans och firar den här gudstjänsten tillsammans med oss som är här i Storkyrkan. Det är fest, glädje och förväntan och för er fyra som idag vigs till präster innebär den här dagen ett nytt skede i era liv.

Och Jesus är med på festen, delar glädjen. Det är viktigt att vi tar in det. Lätt att Jesus för oss bara blir den kloka och visa Jesus; den undervisande och allvarsamma Jesus; den omtänksamma och kärleksfulla Jesus. Allt det där var – och är! – Jesus verkligen, men han gick också på fest, delade god mat och dryck med andra. Och han skrattade! Föreställ dig – blunda en halvminut om du vill – föreställ dig Jesus skrattandes. Han sitter där på bröllopsfesten, äter mat och pratar med andra gäster och han ler och skrattar. Se honom framför dig när han skrattar och ögonen glittrar av glädje!

Jesus vill ge oss glädje
Gud vill ge oss glädje. Den här bibeltexten handlar bland annat om det. På festen i texten har det hänt något pinsamt – vinet har tagit slut. Detta riskerar att förta bröllopsglädjen och bli pinsamt för brudparet och deras familjer. Kanske i åratal: ”Det där bröllopet där vinet tog slut.” Så Jesus förvandlar 600 liter vatten till vin!

Det kan framstå som problematiskt. Vi vet ju bara alltför väl hur alkohol kan förstöra våra och andras liv, att det är ett gift som kan föröda. Då är det viktigt att förstå att vin i bibeln – i synnerhet i Gamla testamentet – är en symbol för glädje och lycka. Gud vill ge oss glädje. Jesus förvandlade 600 liter vatten till vin. Det var alldeles för mycket, mycket mer än vad som behövdes. Kana var en liten by så även om varenda kotte var bjuden på bröllopet så var det alldeles för mycket. Poängen är att överflödet av vin är en bild för Guds måttlösa, överflödande kärlek. Och en bild för att Kristus vill ge oss glädje. Glädje är inget undantagstillstånd.

På ryggen av min kåpa står det ”Bli kvar i min kärlek” – som är mitt valspråk – och alldeles efter det säger Jesus: ”Detta har jag sagt er för att min glädje skall vara i er och er glädje bli fullkomlig.” (Johannesevangeliet 15:11). Smaka på det! Jesus Kristus vill att hans glädje ska vara i dig. Ibland är det en jublande glädje, ibland en stilla glädje, ibland en glädje trots allt.

Som präster ska ni förkunna evangeliet som betyder ”goda nyheter”. Ni ska bära ut glädjebudet, som det står i det bibelord som din assistent valt åt dig, Sebastian. Det står: ”Guds ande fyller mig, Ty Herren har smort mig. Han har sänt mig att frambära glädjebud till de betryckta” (Jesaja 61:1) Ni ska sprida goda nyheter. Ni ska sprida glädje. Inte i någon ytlig eller glättig bemärkelse, inte en glädje som är beroende av er dagsform. Utan en glädje som bottnar i att Gud är här och nu i varje människas liv.

Och det här säger jag särskilt till dig som kanske inte riktigt vet vad du tror eller inte tror. Gud är inte någon annanstans eller sen någon gång. Utan Gud är här och nu i ditt liv. Tänk att ni – till exempel i mötet inför ett dop eller inför en begravning – i handling och med lyhörda ord få berätta att ”Gud är här och nu i ditt liv, i din vardag”.

Maria lär oss att be
Tänkte ni på att Maria faktiskt ber i dagens text? Till Jesus säger hon ”de har inget vin”. Det kan låta som bara ett påstående, ett konstaterande, men det är en bön. Och det är uppenbart att Jesus förstår att mamma Maria ber honom om hjälp. Ungefär som när ett barn säger till sin förälder ”jag är hungrig”.

Marias bön är mycket enkel, rakt på sak och utan krusiduller. Ingen lång inledning, ingen vacker avslutning utan bara pang på ”de har inget vin”. Vi får lära oss av Marias avskalade sätt att be. När vi ber ger vi kanske ibland (åtminstone jag) Gud tips och förslag på hur Gud ska besvara vår bön. ”Du kan göra så här Gud, eller så här.” Maria överlåter allt sånt åt Jesus. Hon säger bara det som är kärnan, hjärtat i hennes bön: ”de har inget vin”. Vänner, vi får be enkla böner. Och det här säger jag särskilt till dig som sällan eller aldrig ber, och till dig som undrar hur du i så fall ska göra. Gör som Maria, gör det enkelt och rakt på: ”Gud jag är ensam, jag orkar inte med min familj, jag är så glad, jag behöver ett jobb, jag är nervös, hur ska det gå?” Rakt på sak. Gud hör.

Jesus avvisar till synes Marias bön ganska bryskt ”låt mig vara” säger han. Men Maria låter sig inte nedslås utan säger åt servitörerna på bröllopsfesten att göra det Jesus säger åt dem. Det måste verkat konstigt för dem när Jesus ber dem att fylla på de där sex stora lerkrukorna med vatten. Hur skulle det lösa vinproblemet? Men de låter sig ledas och gör som de blir ombedda. Fast det känns märkligt.

Som präster är ni ledare. Det pratade vi om vid prästexamen i fredags. Och den mest grundläggande kallelsen för den som är ledare och präst är att själv låta sig ledas av Kristus. Det talar de bibelord om som ni, Anna och Jeanette, fått av era assistenter. Du Anna har fått en del av Psaltaren 23. Där finns löftet om ”gröna ängar” och ”lugna vatten”, men det talas också om ”den mörkaste dal”. Kristus är den gode herden som vill leda er ”på rätta vägar”, som det också står. Och i texten från Sakarja som du, Jeanette, fått uppmanas ni att citat ”vandra mina vägar och hålla mina bud”.

Kära Anna, Jeanette, Sebastian, Oya: när ni nu ställer er själva och era liv till Guds och människor förfogande som präster – låt er själva ledas av Gud! Det gör ni inte minst genom att leva i bön, dricka ur Bibeln, och regelbundet möta Kristus i den heliga nattvarden.

Ställ dig till förfogande
Och det vill jag uppmuntra er alla till. Gud räknar inte bara med de här fyra, utan med oss alla. Gud tror dig om mycket och förväntar sig – att du ska vara med och bidra till ett gott och mänskligt samhälle. Till att vänlighet, sanning, rättvisa och kärlek alltmer brer ut sig, det vill säga att Guds rike utbreds.

Vatten är en väldigt vanlig och vardaglig grej. Jesus gör vanligt vatten till vin. Se inte ned på det vanliga, vardagliga i ditt liv, ”vattnet” i ditt liv. Utan ställ dig själv och det du kan och är till Guds förfogande. Det vi kanske tycker är ”inget speciellt”, eller enkelt, vardagligt, tafatt kan Gud använda till något viktigt.

När jag var yngre – ännu yngre – trodde jag att Gud bara var intresserad av mina styrkor, mina gåvor. Med åren har jag börjat förstå, och fått erfara, att Gud också vill använda och verka genom mina brister, svagheter och tillkortakommanden. Så jag övar mig i att ställa hela mig själv till Guds förfogande: ”här är jag, this is it, med alla plus och minus, använd mig.”

Och på det sättet: med allt du är och kan får du ställa dig till Guds förfogande. ”Om Gud är för oss, vem kan då vara mot oss” (Romarbrevet 8:30-31) står det i den text från Romarbrevet som du, Oya, fått av din assistent. Så är det, vänner, Gud är för oss. Så förminska inte det du kan och är, utan ställ dig till Guds förfogande.

Låt oss be
Gode Gud, hjälp oss upptäcka mer och mer att du är här och nu i våra liv. Tack för att du har förväntningar på oss och vill att vi ska bidra till att godhet, rättvisa, sanning och kärlek brer ut sig. Och tack för att du vill ge oss glädje. Fyll oss med glädje. I Jesus namn, amen.