Lyssna

Nyhet / Publicerad 8 maj 2025 / Ändrad 12 maj 2025

Så vände Vallentuna den negativa trenden

Under åren har Vallentuna församling dragits med en underhållsskuld och verksamhetsbudget i obalans. Med gemensamma krafter och samarbete med Stockholms stift har församlingen nu lyckats vända den negativa trenden.

Anki Bondesson är kanslichef i Vallentuna församling sedan knappt två år tillbaka. Hon berättar att tidigare resursbrist gjorde att Vallentuna församling kände sig tvingad att prioritera annat än underhållet av kyrkobyggnaderna. Förutom de fyra kyrkorna Vallentuna, Markim, Orkesta och Frösunda finns församlingshus och en prästgård som idag fungerar som förskola.  

Stöd för produktion av vård- och underhållsplaner

Församlingens egen bedömning av den totala underhållsskulden hamnade på 100 miljoner kronor. Enbart renoveringen av Vallentuna kyrka uppskattades till cirka 35–40 miljoner kronor. När stiftskansliets fastighetsavdelning hösten 2024 erbjöd en stödverksamhet kring produktionen av vård- och underhållsplaner var beslutet lätt.  

− En liten kostnad jämfört med motsvarande tjänst externt, säger Anki Bondesson.  

Hon menar att det var värdefullt att få en helhetsbild över alla fastigheterna. Enligt stiftets beräkningar uppskattas den aktuella underhållsskulden till 114 miljoner kronor. Renoveringen av Vallentuna kyrka har varit på paus tills verksamhetsresultatet är i balans.  

Beslut om ett antal åtgärder

Hösten 2023 tog kyrkofullmäktige beslut om ett omställningspaket med ett antal åtgärder, syftet var att skapa ett positivt verksamhetsresultat och på sikt kunna beta av de underhållsbehov som församlingen har.

 

 

Anki Bondesson berättar att församlingen har tagit hjälp av stiftet i olika frågor kring ekonomi, fastighets- och antikvariska frågor samt arkivering vilket har gett snabba resultat.

− Genom att vi har tagit ett helhetsgrepp och fått stöd i olika frågor har vi lyckats vända det som inte fungerade. Vi fick vård- och underhållsplanen vid årsskiftet. Inför budget 2026–28 har vi nu ett tryggt planeringsverktyg och kartlägger underhållet för tio år framåt.

Underhållsplanerna blev klara vid årsskiftet och finns inlagda i stödsystemet DeDU. Medarbetare i församlingen håller just nu på att lära sig systemet.  

“Ta hjälp av stiftet”

Även om det nu finns ett planeringsunderlag så behöver församlingen mäkta med resursmässigt, det krävs bemanning lokalt av fastighetskunnig personal och även extern projektledare, berättar Anki Bondesson. Nyligen har bergvärme installerats i kyrkbyn för en kostnad på 12 miljoner kronor. I Vallentuna ser man en vinst i ett eventuellt framtida utökat samarbete med grannförsamlingarna för att kunna dela på olika tjänster.

Vård- och underhållsplanen ger en kontinuitet, säger Anki Bondesson och beskriver det som en trygg dokumentation och ett levande dokument som består även vid personalförändringar.  

− Det är ett viktigt beslutsunderlag för kyrkoråd och kyrkofullmäktige. Planen gör att besluten som tas är väl underbyggda och vi kan känna oss trygga med dem. Mitt tips till församlingar i liknande situation är att ta hjälp av stiftet. De gör ett gediget arbete och ger gärna en pedagogisk presentation för kyrkoråd och kyrkofullmäktige. En presentation som skapar intresse och förståelse för de här frågorna som vi brottas med. 
Pia Strand Runsten