Foto: Magnus Aronsson

Att sjunga i Gatans röster gör livet bättre

Hösten 2016 bjöd sångaren Rickard Söderberg bjöd in utsatta människor i Stockholm att upptäcka glädjen och gemenskapen i körsång. Deras möte skildrades i tv-serien Gatans kör på SVT.

Rickard berättar i programmet att han var mobbad som ung, men det fanns en plats där han fick vara sig själv, i kyrkokören. Den känslan ville han att fler skulle få uppleva.
– Nyckelordet är att vi skapar gemenskap med musik, där alla får vara den de är, berättar han i programmet.

Sången fortsatte efter tv-serien

Kören har fortsatt att samlas i Korskyrkan i Stockholm efter seriens slut. Nu under namnet Gatans Röster och som en del av Ny Gemenskaps verksamhet. De träffas varje vecka och framträder regelbundet. Tillsammans med körledaren Marcus Berglund, som också var med i tv-serien, tar sig kören an nya utmaningar och uppdrag.
– Det här är som vilken kör som helst, bara med olika bakgrunder, säger han.

Ann trotsade sin blyghet och gick med

En av dem som sjunger i kören är Ann. Hon berättar att hon haft ett jobbigt liv.

– Jag levde med psykopat som såg till att jag och grabben hamnade på gatan. Han slog sönder mig. Nu söker jag fonder för att få gå till tandläkaren och få nya tänder. Antingen lägger man sig ner och dör eller så kämpar man vidare, menar hon.

– Igår hade jag varit nykter i fjorton år, berättar Ann. Det har gått bra. Min grabb har flyttat hem till mig och vi har en försökslägenhet. Vi bor ganska hemtrevligt med två katter.  Idag säljer jag Situation Stockholm. Socialförvaltningen vill man inte ha med att göra. De förstår inte, det har varit jobbigt med massor av missuppfattningar. 

– Jag såg en bild på Rickard Söderberg som sökte personer till en kör. Vågade först inte gå dit, jag är så blyg. Men min väninna hjälpte mig hit. Kören har gjort mitt liv så mycket bättre. Kärleken från körmedlemmarna och gemenskapen med dem har gjort livet mycket roligare. Men det bästa är att vi ses och sjunger, säger Ann med ett stort leende.