Foto: Lisa Guggomos

Biskopsvisitationen i Tyska S:ta Gertruds församling 2023

Höjdpunkten av visitationen inföll på helgen den 11-12 november med festgudstjänsten, där även församlingens julbasar och S:t Martinståg pågick .

Biskop Andreas och stiftsprost Boel var mitt i allt och kunde till exempel uppleva den tyska S:t Martins-traditionen där runt 300 barnfamiljer gjorde ett stämningsfullt ljuståg genom Gamla stan. På söndagens gudstjänst var även grannen, kontraktsprost Martti Paananen från finska församlingen, med.

− Så ska det vara, en gudstjänst som blandar svenska och tyska.

Det tycker Daniel Höffker, kyrkorådets ordförande efter den festliga gudstjänsten som inte bara avslutade biskopsvisitationen i Tyska församlingen utan även jubileumsåret: 2023 firade församlingen 450 år.

Lång tradition

Tyska församlingen står i en tradition som började med de första kristna för 2000 år sen, påpekar biskop Andreas i sin visitationsstämma i församlingshemmet efter gudstjänsten.

Lunch med personalen. Foto: Lisa Guggomos

Den kristna rörelsen ur kyrkan växte fram i storstäderna runt medelhavet i Alexandria, Efesos, Rom, Korinth; i mångkulturella, mångreligiösa, mångspråkiga storstäder. Så redan från första början har kristna funnits i sammanhang med olika språk och olika kulturer och traditioner.

Biskop Andreas har känt sig påmind av kyrkans globala sammanhang och om ordet tillsammans när han visiterade Tyska församlingen.

− Vi är tillsammans Jesu Kristi kyrka, säger han.

Gästvänlig församling

Dessutom talade biskopen positiva ord om Tyska församlingens gästvänlighet och öppenhet, som gäller turister men även alla andra som besöker kyrkan och församlingen.

− Ni är en öppen församling, en del av Stockholm, Stockholms stift och kyrkan här och vill vara det. Och det är jag väldigt tacksam och glad över och beundrar hos er.

Biskop Andreas, stiftsprost Boel Hössjer Sundman och kontraktsprost Martti Paananen från finska församlingen. Foto: Lisa Guggomos

− Vi är glada och tacksamma att vi fick vara med om den här visitationen. Dagarna var fyllda av givande möten och spännande samtal. Utöver att vi pratade om verksamheterna, identitet, diakonala uppgifter och medlemsfrågor fanns det utrymme för personalen att reflektera om glädjeämnen och utmaningar. Något man sällan hinner med i vardagen men vad som kändes otroligt bra att ta sig tid för och det uppskattades i Tyska församlingens team.

Bredvid förvaltningstillsyn med stiftets experter fanns det också tillfälle att samtala med företrädare i det tyska nätverket i Stockholm, såsom Goethe Institut Schweden, Tyska Ambassaden och Tyska Skolan.

Biskop Andreas och kontraktsprost Martti. Foto: Lisa Guggomos

Församlingens jobb är uppskattat, vilket gläder alla som tar ansvar för kyrkan. Att få ett annat perspektiv och ta chansen att reflekterar tillsammans var berikande. Processen som sattes i gång med visitationen är inte slut än, utvecklingen fortsätter. Och om tio år är det dags igen, vi ser framemot det.

Mer om Tyska församlingen berättas i den här filmen som publicerades i samband med jubileet, en dokumentär av Jan Bosse. Filmen är på tyska men med engelska undertexter: