Foto: Martina Croner

Rodica, Amide och Cadina lär ut rumänsk matlagning

Matlagningsprojektet Pofta Buna är både en kurs i rumänsk matlagning och ett unikt möte mellan människor.

 

Det hela började som ett initiativ inom projektet ”Bättre hälsa” som drivs av Frälsningsarméns EU-center vid Fridhemsplan. Tanken var att skapa mötesplatser där kvinnor kunde umgås och ha roligt.

– Många av kvinnorna som besöker oss på centret är från Rumänien. Flertalet befinner sig i en utsatt situation, både här i Sverige och i Rumänien. Tillsammans försöker vi hitta vägar till sysselsättning och förändring, berättar Luiza Petre på Frälsningsarméns EU-center.

Projektet utvecklades till en matlagningskurs

En matlagningskväll anordnades för en grupp kvinnor och ganska snart visade det sig att det fanns både talang och passion för matlagning hos flera av deltagarna. Där väcktes idén till matlagningsprojektet Pofta Buna, som betyder smaklig måltid på rumänska. Pofta Buna är inte bara en kurs i rumänsk matlagning utan även unikt möte mellan människor. Amide Regep, Rodica Regep och Cadina Asan är tre av kvinnorna som är med i projektet.

Förutom att hålla matlagningskurser är tanken att de så småningom ska kunna erbjuda cateringverksamhet. Nyligen lagade Amide och Rodica exempelvis mat till ett femtiotal personer i Tumba kyrka.

– Vi är fortfarande i en uppstartsfas, men förhoppningen är att vi kan utöka verksamheten till att omfatta fler personer och fler områden, säger Luiza.

Maten som lagas har rötter i den rumänska provinsen Babadag, med inspiration och ingredienser från olika länder. Kåldolmar, köttgrytor, pajer och soppor är några av specialiteterna.

– Komage-soppa är en favorit, säger Cadina. Det låter kanske inte så gott men det är det verkligen, intygar hon och skrattar.

Stärkt självkänsla genom synliggörande

Amide berättar att matlagning är en viktig del av hennes identitet. Hon saknar utbildning, men i köket känner hon sig som ett proffs.

– Jag älskar att laga mat, fråga mig vad som helst, säger Amide och skrattar.

För Rodica handlar projektet om mer än matlagning. För henne är det ett sätt att få visa sin kompetens. Hon vill själv fortsätta arbeta inom restaurangbranschen och hoppas att projektet kan ge bra erfarenheter och nätverk som kan hjälpa henne att uppnå sitt mål.

– Alla människor har kompetenser, förmågor och drivkrafter.  I Pofta Buna tar vi tillvara dessa och jobbar med att aktivt synliggöra, medvetandegöra och stärka kvinnornas självkänsla och kompetens avslutar Luiza Petre.

Martina Croner