Lyssna

Maryam agerar för kvinnor som inte hörs

Kärnan i föreningen Farkondehs arbete, som femtonåriga Maryam Sakhizadah startat, är att sprida kunskap och medvetenhet om kvinnors rättigheter.

Det lyser om femtonåriga Maryam Sakhizadah. Hon har precis kommit femma i skolans löpartävling.
– Förstår du? Av alla tjejer på hela skolan kom jag på femte plats. Jag är så stolt, säger hon.

Hon siktar på förstaplatsen nästa gång. Maryam skrattar och erkänner att det nog är typiskt för henne. Att hela tiden sätta upp nya mål. När hon kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan kunde hon inte ett ord svenska. Nu går hon i nian och ska söka in till gymnasiet nästa höst. Och efter det är planen klar, hon ska utbilda sig till advokat. Det bestämde hon efter en kort tid i Sverige.

– Om du inte har varit i Afghanistan är det svårt att förstå hur det är att leva där, framförallt som kvinna. Och som svensk är det nog ännu svårare tror jag. Jag vill påverka och göra skillnad för de tjejer och kvinnor som inte har någon röst, berättar hon.

En skyldighet och en rättighet att agera

Maryam får ofta höra att hon är modig som vågar vara så öppen med sina åsikter. Men för henne handlar det inte om mod. Maryam återkommer istället till att hon måste agera, för att hon kan göra det. Det handlar både om en skyldighet och en rättighet. Hon betonar att hon haft turen att få starta livet i Sverige tillsammans med sin familj, en familj som hela tiden har stöttat henne.

– Det tänker jag ofta på. Hur det hade varit att komma hit helt ensam. Speciellt som tjej, från ett land som Afghanistan där du inte vet om ditt värde och där du inte fått kunskap om dina mänskliga rättigheter. Jag har träffat många tjejer som kommit hit ensamma, utan syskon och föräldrar. Inte bara från Afghanistan utan andra länder också.

Föreningen Farkondeh arbetar för kvinnors rättigheter

Det var så hon fick idén att starta tjejföreningen Farkhondeh, ett namn valt med omsorg.

– Farkhondeh var en afghansk kvinna som blev anklagad för att ha bränt koranen. Hon dödades fast det inte fanns några bevis. Jag valde namnet för att vi inte får glömma Farkhondeh eller verkligheten för miljoner kvinnor i världen.

Att sprida kunskap och medvetenhet om kvinnors rättigheter har varit kärnan i föreningen.  Nu planerar Maryam att utöka verksamheten och öppna upp även för killar.

– Jag tror att jag som tjej kan prata med andra tjejer. Att jag kan vara en förebild. På samma sätt vill jag att killar ska få en bra manlig förebild som de kan lyssna på och respektera. Om du har vuxit upp i ett samhälle och lärt dig att inte respektera kvinnor är det inte så lätt att ändra uppfattning direkt. Det tar tid, menar Maryam.

Vill använda Slöjans laddning för att lyfta rättighetsfrågan

Parallellt med skola, träning och engagemang i Farkhonde planerar Maryam för nya sätt att lyfta frågan om tjejers och kvinnors rättigheter.

– Och jag vill använda mig av den här, säger hon och pekar på den senapsgula sjalen som täcker delar av hennes hår. Det finns en laddning i slöjan som jag vill utnyttja, fortsätter Maryam.

Hon planerar det som ett modelluppdrag, där hon själv kommer synas på bild, både utan slöja och iklädd slöja, hijab, niqab och andra varianter. Tillsammans med slagkraftiga budskap vill hon synliggöra det kvinnoförtryck som fortsätter i många delar av världen, samtidigt som hon vill slå hål på vanliga myter. Idag bär hon det gula tyget som en sjal runt ansiktet och delar av håret, men under samtalet knyter Maryam om samma tyg till en hijab.

– Det finns många åsikter men för mig är det enkelt. Om jag bär slöja, ska jag göra det för att jag vill. Det är det viktigaste. Om jag ibland väljer att bära slöja av respekt eller solidaritet, eller av religiös övertygelse, det avgör jag. Ingen annan. Många kvinnor har faktiskt inte det valet.

Det är många som vill sprida kärlek istället för hat

Maryam upprepar att hon haft tur. Att få komma till Sverige och ges möjlighet att bygga ett liv här tillsammans med sin familj.

– Samtidigt är det svårt att vara riktigt glad, när så många kompisar inte vet hur det ska gå för dem, berättar hon.

Så ofta hon kan är hon på plats för att stötta de afghanska ungdomar som just nu demonstrerar för rätten att få stanna i Sverige. Maryam beskriver den stolthet hon känner över alla som slutit upp i demonstrationen och som konsekvent visat kärlek, både i ord och handling, trots den oro och ovisshet många upplever. 

– Vi är nog alla trötta på hat, det var hatet vi flydde ifrån. Så vi kommer fortsätta sprida kärlek till varandra, avslutar hon.

Martina Croner