Foto: Louise Linde

Takpromenad

Solen skiner och himlen är vackert blå. Vi besöker plåtslagarna som befinner sig på taket mot Storkyrkobrinken. Vi får även en lektion i plåtslagarverktyg!

Solen skiner och himlen är blå. För att enklast komma upp där plåtslagarna befinner sig guidar Mickaela Dahlqvist från M3 Bygg oss över taket.

Foto: Louise Linde

Raskt är vi på den svarta takpappen och över på andra sida taket mot Storkyrkobrinken och slottet.

Vi träffar Douglas Eriksson och Alexandr Mats uppe på det övre taket där de lägger. den nya plåten. Kopparplåten kommer i rullar till verkstan. Där delas rullarna upp i mindre ark och sätts ihop i mönster.  Längden på själva plåten anpassas för att kunna transporteras. Väl uppe på taket sätts de ihop i sin fulla längd.

Urna tas ner för renovering Foto: Mårten Dahlberg

Vid sidan av tornets uppbyggnad fanns ett lager med plåtark för läggning.

På samma sida ner mot Storkyrkobrinken var man i veckan tvungen att ta ner en av urnorna som stod i hörnan på gaveln. Den ska nu renoveras.

Vi lämnade midskeppet och kom ner till det lägre taket där Micke Swedberg och Micke Larsson befann sig. Här renoverar man delar av plåten.

Vi fick även en lektion i verktygen och användningsområden. Här fick vi lära oss hur man böjer och hur man gör de snygga invikningarna. Saker som man alltid undrat över men inte tänkt att det finns ett specifikt verktyg för ändamålet.  Här fick vi bekanta oss med pelikansax, klubba, penhammare, diktmejsel och falstång. 

Vi tackade för lektionen och begav oss ner via trapporna.

Vi kikade in under byggnadsställningsskyddet. Putsarna arbetar nu vid takfoten på denna sida. Väggarna är blästrade och klara.

Runt om Storkyrkan är träplank uppfört och färdigmålat i sobert grått.  Vi säger hej till Petri Joronen och Markus Gagnfors som har byggt och målat. 

Lampan bakom planket kommer att plockas ned.