Foto: Magnus Aronsson

Samtal & stöd

Diakoni - ett annat ord för Svenska kyrkans sociala arbete

Svenska kyrkan och dess diakoni utgör en viktig del av församlingens arbete. Till diakonerna söker sig människor för att få hjälp och stöd i sin livssituation.

Genom förtroendefulla relationer, där alla människors lika värde tas på allvar och där längtan efter hopp, tillit och nya möjligheter i en människas liv ständigt eftersträvas vill Stockholms domkyrkoförsamling med sin diakoni möta upp och hitta vägar för att ytterligare bidra till att göra staden till en omsorgsfull plats att vistas och bo i.

Församlingens diakonala verksamhet består bland annat av:

• Enskilda stödsamtal
  • Själavårdssamtal
  • Ansökan om ekonomiska medel ur de stiftelser som församlingen förvaltar.
  • Hem- och sjukbesök
  • Gemenskap och mötesplatser för daglediga
  • Dagsutflykter för alla åldrar

Diakoner i Stockholms domkyrkoförsamling är Mikael Halldin och Pernilla Landin. De tar emot för samtal varje fredag kl 09.00-12.00 i Storkyrkan, ingen tidsbokning.

För kontakt på övrig tid kontakta diakonerna direkt:

Mikael Halldin

Stockholms domkyrkoförsamling

Pernilla Landin

Stockholms domkyrkoförsamling

S:ta Clara kyrka

Varje vardag delar medarbetarna i S:ta Clara kyrka ut mat till 100-150 personer inne i kyrkan. Senare på dagen går en grupp från kyrkan med en kafévagn till Sergels för att möta hemlösa och missbrukare. På Malmskillnadsgatan finns regelbundet ett team för att möta prostituerade kvinnor. Sedan några år driver S:ta Clara kyrka också en ungdomsgård med diakonalt fokus. På ungdomsgården samlas ungdomar från hela Storstockholm.

S:ta Clara kyrka bedriver även Afternoon tea. Verksamheten vänder sig enbart till kvinnor och syftet är att erbjuda en trygg mötes- och växtplats för kvinnor i utsatthet. Varje vardag är dessutom Café S:ta Clara öppet för den som söker gemenskap.

För mer info om S:ta Clara kyrkas diakoner och samtalstider se clarakyrka.se

Jourhavande präst: Tel 112.
Varje dag kl 21-06. Den som ringer får tala med en präst i Svenska kyrkan som har ett särskilt uppdrag och utbildning att tjänstgöra i jouren. Prästerna har tystnadsplikt.

Kyrkans familjerådgivning
www.kyrkansfamiljeradgivning.org