Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Stockholms domkyrkoförsamling Besöksadress: Stortorget 1, 11129 Stockholm Postadress: BOX 2122, 10313 STOCKHOLM Telefon:+46(8)7233000 E-post till Stockholms domkyrkoförsamling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Filosofisk resonans: 0m tro och vetande

Under tre söndagar riktar vi in oss på att behandla tänkandet om förundran, meningssökande och andlighet på ett filosofiskt sätt. Värd: Carl Reinhold Bråkenhielm, professor emeritus, Lotta Knutsson Bråkenhielm, td

religion, vetenskap och en känsla av förundran

Att människan har en förmåga att känna förundran inför världen är uppenbart, och att den är en viktig drivkraft för oss att genom filosofi och vetenskap vilja utforska varför tingen är som de är, uppmärksammades redan av Platon och Aristoteles. Men varifrån kommer denna känsla? Kanske fyller känslan av vördnad och förundran viktiga evolutionära funktioner, men räcker detta i så fall som förklaring? Eller kan det vara så att dess existens och närvaro pekar mot en högre verklighet, mot Gud existens?

Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi, Lunds universitet, Thomas Kazen, pastor i Equmeniakyrkan och professor i bibelvetenskap, Enskilda högskolan, Stockholm, samt Lotta Knutsson Bråkenhielm, teologie doktor, m fl.

datum: Söndag 17 februari tid: 13.00–14.30
plats: Storkyrkosalen, Trädgårdsgatan 9, Gamla stan


människans meningssökande

”Oavsett hur samhället ser ut och uppfattas så måste frågan om livets mening ställas och besvaras. /---/ Människan är ju ett meningssökande djur i både med- och motgång och oavsett om vi är vinnare eller förlorare i livets stora lotteri så vill vi gärna veta vad som är meningen med det hela.” Så skriver Tomas Brytting i inledningen till en antologi om livets mening som utkommer under våren. I detta samtal reflekterar några av bokens författare över frågan.

Tomas Brytting, professor i organisationsetik, Ersta Sköndal Bräcke högskola, Carl Reinhold Bråkenhielm, professor emeritus i empirisk livsåskådningsforskning, Uppsala universitet, Mats J. Hansson, docent, Ersta Sköndal Bräcke högskola, samt Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik, Enskilda högskolan, Stockholm.

datum: Söndag 17 mars tid: 13.00–14.30
plats: Storkyrkosalen, Trädgårdsgatan 9, Gamla stan

(ny)andlighetens återkomst

”Jag är inte religiös, jag är mer andlig”, säger många. Vissa hävdar till och med att vi bevittnar en ny andlighet som bryter fram av sin egen kraft, utan att vara vare sig uppmuntrad eller uppskattad av prästerskap och biskopar. Det är ingen enhetlig teoribildning men huvudfenomenen är tron på healing, att man kan få kontakt med dem som har dött, tron på bön och förbön samt tron på reinkarnationen. Är detta New Age i en uppdaterad version, eller handlar det om en genuint ny andlighet; och hur ska man i så fall förhålla sig till den?

Carl Reinhold Bråkenhielm, professor emeritus i empirisk livsåskådningsforskning,
Uppsala universitet, Sören Holst, teoretisk fysiker, Stockholms universitet, samt
Bengt Wadensjö, docent i kyrkohistoria och biskop emeritus, Ann Lagerström, journalist och författare m fl.

datum: Söndag 7 april tid: 13.00–14.30
plats: Storkyrkosalen, Trädgårdsgatan 9, Gamla stan

enkel förtäring

I samband med Katedralakademin på söndagarna serveras enkel förtäring från 12.30. Frivillig gåva mottages tacksamt.