Foto: Louise Linde

Att lyfta en arbetsbod

Sista delen av etableringen på Storkyrkans gård var att lyfta in åtta arbetsbodar och en container. En spännande upplevelse med massor av aha-intryck.

Vid 21-tiden startade det. Tre kranbilar stod radade efter varandra på Trångsund utanför Storkyrkan. Den mellersta kranbilen, som skulle lyfta över arbetsbodarna, väger 700 ton. Stödbensskydd av trä och stål lastades av och lades på kullerstenarna.

 Den stora kranbilen hade kommit in till Gamla stan med för- och efterbil . Något som är nödvändigt för stora och tunga fordon. Det här måste man söka lov för att göra och man söker även för vilka vägar man ska ta sig fram.

Efter det att stödbenens avlastningsskydd var på plats var det dags för motvikterna. Kranbilens kapacitet var 100 ton men man måste ha motvikter för att balansera lyften. Det var åtta bodar och en container som skulle in på gården. Bodarna var tvungna att lyftas över Börshusets tak för att komma in på Storkyrkans gård.

Under Storkyrkans gård finns den forna likkällaren med valv och för att undvika kollaps var det viktigt att fördela vikten. Därför hade snickarlaget tidigare byggt upp en avlastande vagga som arbetsbodarna ska stå på. En arbetsbod väger 5,5 ton och med åtta arbetsbodar blir det 44 ton som står på innergården.

När de första bodarna hade kommit in på gården passades de ner i trävaggan av  vana arbetsbodsbyggare. Det sistnämnda är en alldeles egen yrkesgrupp som alltså arbetar med uppställning av arbetsbodar. I förra veckan arbetade snickarna med att få upp en gammal lyktstolpe som står på innergården men man var tvungen att avbryta arbetet då man inte kunde se hur långt ner stolpen gick. Stolpen fick helt enkelt stå kvar och man fick arbeta runt den.

Snart kom arbetsbodarna. En efter en lyftes de över Börshusets tak och passades ner i spåren på vaggan. Tre lastbilar körde skytteltrafik och hämtade bodarna utanför stan.

Arbetsbodarna kommer färdiginredda och har omklädningsskåp, dusch, toalett och matpentry i sig fördelade på ca 30 kvm yta. Man räknar med 20 års livslängd på en arbetsbod. Allt är förberett för snabb uppställning med vatten-, avlopps- och elanslutningar.  Tidigare i veckan hade man dragit in vatten under gården och elen var också den förberedd. Så det dröjde inte länge förrän de första lamporna lyste i bodarna.

På plats var, förutom alla vakter: kranlyftare, arbetsbodsbyggare, platschefen Anders Radinger från M3 Bygg och Mikael Brodecki, försäljningsansvarig från Hyrpoolen.

Hyrpoolen är ett företag som arbetar med just uthyrning av bodar och praktiska lösningar, t ex värme inne i bodarna. 

En herre kom förbi och frågade varför man inte ställde bodarna utanför gården. Just då hade jag inte ett bra svar men det kunde Anders Radinger informera om. Det är helt enkelt en kostnadsfråga. För att undvika merkostnaderna i miljonbelopp i hyra har man alltså tagit Storkyrkans gård i anspråk.

 Att få se logistiken, förberedelsen, precisionen och att upptäcka alla yrkesgrupper som är involverade i att bygga upp en arbetsplats var en speciell upplevelse. Vid  tvåtiden på natten lyftes det sista in på gården. Det var containern med alla arbetsredskap och möbler.

Nu återstår det för våra snickare att bygga upp trappor, staket och en liten terrass. Man kan bara konstatera att det är mer runt en arbetsbod än vad man tror.