Foto: Sebastian Streith

Vandringen ger Laila nya upptäckter

Laila Blom går gärna någon av de vackra pilgrimslederna runt Falköping. Ensam, med nära och kära, eller kanske tillsammans med kollegorna på en ”after-walk”.

Pilgrimsleden som går från Gudhems klosterkyrka till pagoden vid Naturrum Hornborgasjön är en av Lailas favoritleder.
   – Slutet av leden går på Hornborgasjöns vall. Att komma där med kvällssolen i väster är så vackert, säger hon.
   En annan favorit är leden mellan Varnhem och Skara, speciellt den sista biten när man går inne i samhället och sikte på Domkyrkan. För Laila ger det en speciell känsla till vandringen.

Smakar bättre
Men det allra bästa med att vandra är ändå något helt annat.
   – Det bästa är att matsäcken smakar så mycket bättre ute i naturen, säger hon och ler. Det är också ett härligt sätt att uppleva naturen. Kroppen får röra sig, samtidigt som jag får frisk luft och nya intryck. Man får njuta av årstidernas växlingar och höra fåglarnas kvitter.
   Laila berättar att hon särskilt brukar bära med sig fyra av den moderne pilgrimens sju nyckelord vid sina vandringar och delar med sig av vad orden betyder för henne.
   Frihet – du kommer ut i vår vackra natur. Enkelhet – det är enkelt att vandra, det krävs inte så mycket utrustning. Bekymmerslöshet – under din vandring så kan du släppa allt som tynger. Långsamhet – naturen har inte bråttom, du kan ta det i din takt.

Upptäcker mycket
– Man upptäcker så mycket på vandringarna, nya stigar, fåglar och blommor. Vädret spelar inte så mycket roll. Du kan vandra ensam eller tillsammans med andra, säger Laila.
   På frågan om vad hon helst vill skicka med till den som är nyfiken på att prova på en pilgrimsvandring svarar hon:
   – Stoppa ner något gott i ryggsäcken och ge dit ut och njut! Ta till vara på allt som finns runtomkring oss. Gå på egen hand eller, med nära och kära, varför inte ta med dina kollegor på en ”after-walk”.

Ge dig ut
Det är bara ett ge sig ut. Det ger ro att komma ut i Guds vackra skapelse och upptäcka de där nya stigarna, fåglarna och blommorna, men också mycket om oss själva. Och det är aldrig för sent att börja.
Herren är min herde, ingenting skall fattas mig.
Han för mig i vall på gröna ängar,
Han låter mig vila vid lugna vatten.
Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar sitt namn till ära.
Psaltaren kapitel 23, vers 1-3

Text: Birgitta Lindh