Foto: Svenska kyrkan /IKON

Jesus sju ord på korset

Nyhet Publicerad Ändrad

Musikverket "7 ord" framförs återigen i Stenstorps kyrka på Långfredagen.

På Långfredagen kommer DBH-kören och Stenstorps kyrkokör – precis som förra året – framföra Ulf Nomarks verk ”7 ord”. Körerna ackompanjeras av musikerna Joakim Wahlander, Urban Lind, Daniel Gonzaga och Adam Bild. Dirigent är Susanne Carlsson och gudstjänsten leds av Mikael Blom.

Kompositören Ulf Nomark är född i Karlskoga, men uppvuxen i Kullavik, strax söder om Göteborg. Han började spela piano och skriva låtar vid ungefär 6 års ålder och komponerandet blev det som han fokuserade mest på vad gäller musiken. 

Ulf har sedan dess skrivit och arrangerat mycket musik, bland annat det uppskattade verket "Resa mellan tivel och tro". Han berättar:

Ulf Nomark
Ulf Nomark har skrivit verket "7 ord" Foto: Foto: UNÅ music

– Under 2005 hade jag förmånen att få vara med om en härlig resa. Texter och sånger kom till mig under en period och dessa formades sedan till "Resa mellan tvivel och tro" som jag och min fru Åsa gjorde tillsammans med kören Java Gospel.

– Tanken  att det hade varit väldigt roligt att göra något liknande projekt igen. Men inspiration är inget man kan planera, eller schemalägga. Den infinner sig när man minst anar det.

Tanken på ett nytt projekt fanns där, men ingen riktig ingång eller bärande idé att bygga på. 

– Så frågade körledaren Anneli Hedenborg i Gnosjö; halvt på skoj, halvt på allvar: ”Du kanske kunde göra ett nytt Resa mellan tvivel och tro när du kommer till oss?” Vi skulle träffas några veckor senare eftersom Åsa och jag skulle hålla i en kördag med en ekumenisk projektkör. Frågan väckte ett gensvar i mitt inre och på något konstigt sätt så visste jag tiden var mogen. 

– Och helt plötsligt fanns i hjärtat en visshet; jag ska skriva sånger som kretsar kring Jesu sju sista ord på korset! Jag ville skriva sånger som på något sätt var mitt gensvar på dessa ord. Ibland kan jag uppleva att berättelsen om både Jesu födelse och Jesu död på något sätt bara blir en berättelse. Och det fanns en risk i att man liksom distanserar sig, tänker att det gällde då. Och inte nu. Och inte mig. Men hur talar de där orden till mig idag? Vad väcker de för känslor, tankar och frågor som rör mitt liv? Just där jag står nu?

Verket "7 ord" var färdigt 2013 och nu framförs det i Stenstorps kyrka på Långfredagen (30 mars) med start klockan 18. Välkommen!