Sommartips! - Stensele kyrka

Under sommaren har Stensele kyrka nu öppet för besökare måndag-fredag 8.00-15.30 och på helger 9.00-17.00.

Foto: Robert From

Foto: Madeleine Rinman

Stensele kyrka är en av Sveriges största träkyrkor och har en intressant historia.

I Länsstyrelsen Västerbottens kulturhistoriska värdebeskrivning över kyrkomiljöer berättas om en imponerande arbetsinsats: "Så gott som allt är framställt med handverktyg, yxa och bila. Bara virkesanskaffningen till stommen, med flera tusen löpmeter bilade sparrar, upp till 12x12 tums dimensioner, vittnar om en makalös arbetsinsats. Här möter vi hantverk på mycket hög nivå. Sett mot bakgrund av de ekonomiska och befolkningsmässiga resurser som stod till buds är resultatet än mer häpnadsväckande. Då är kyrkobygget en prestation i klass med kontinentens medeltida katedraler."

Mäktiga Stensele kyrka kallas Lappmarkens katedral av en anledning!

Här finner du också ett av de bäst bevarade exemplaren av drottning Kristinas bibel samt ett exemplar av världens minsta Bibel, stort som en fjärdedels frimärke.

Många av oss som bor i Storuman Lapland har en historia att berätta om kyrkan. Till exempel en farfars mor som städade hela kyrkan på en vecka för den nobla ersättningen av 15 kronor. Då ingick inte ens städutrustningen!

Text och vissa foton: Storuman Lapland/Madeleine Rinman

Stensele kyrka, interiör