Other languages with Google Translate

Kontakt

Stallarholmens församling Besöks- och postadress: Ytterselövägen 8, 64562 Stallarholmen Telefon: +46(152)34640 E-post till Stallarholmens församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Överselö kyrka

är belägen på nordvästra delen av Selaön i Mälaren, och uppfördes i början av 1200-talet, troligen på den plats där det tidigare funnits en träkyrka. Ett stort antal runstenar minner om att människor under lång tid varit bofasta på ön. Mälaren var en naturlig färdväg och Selaön en god samlings- och viloplats för de människor som drog i österled.
Bland kyrkans dyrbara medeltida inventarier återfinns dopfunten huggen i sten, en ljuskrona i järn, utförd av okänd mästare, samt den berömda Överselömadonnan utförd i ek av en gotländsk träsnidare.
Överselö vackra kyrka är rikt utsmyckad av kalkmålare som under 1400-talet vandrade i Mälardalen och prydde våra kyrkor med olika bibliska motiv. Målningarna i Överselö kyrka är utomordentligt skickligt utförda och föreställer bl.a. i korvalvet, en Treenighetsbild, som visar hur Fadern håller fram den offrade Sonen. Övriga korvalv är prydda med bilder av apostlar, nordiska och internationella helgon samt de fyra evangelisternas symboler.

Foto Sven G Nilsson Bild: Sven G Nilsson

Den slutgiltiga renoveringsetappen börjar 28 mars 2011 och sträcker sig över cirka två år. Gren & Stråle-orgeln ska renoveras, alla inventarier och väggar ska rengöras. Du kan följa vad som händer i kyrkan här på webben. Vi kommer att rapportera kontinuerligt.

Klicka här för att följa arbetet med kyrkans renovering.