Lyssna

Betraktelse fjortonde söndagen efter trefaldighet

I dagens betraktelse funderar Birgitta Lorentzon över ordet enhet.

Jag började fundera på ordet enheten, som ingår i dagens tema: Enheten i Kristus. Jag brukar roa mig med att googla ord som jag funderar på. Det kom upp lite olika beskrivningar av enhet. En var militärisk enhet. En annan var måttenhet, en bestämd storlek på en storhet som används för att mäta storheten

Vad i evangelietexten talar om enhet. Jesus ber för att alla ska ska bli ett.

Jesus ber för alla troende. Han ber för framtiden. Han ber för oss.

Att vi ska bilda en enhet som är på ett sådant sätt att andra människor blir intresserade.
Jag tänker att det på något sätt passar in på en bestämd storlek på en storhet som används för att mäta storheten.

Jesus lär ju också oss att be. Men just här i texten från Johannesevangeliet får vi höra Jesus be för oss. Texten kommer från det som kallas Jesu avskedstal och evangelietexten är en del av Jesu förbön för de som tror på honom. Vi ska bli ett och då ska världen förstå allt.

Världen, vad menas här med världen? När man läser om Johannesevangeliet så beskrivs ofta världen, som man såg det på den tiden som evangeliet skrevs, som ond. Som en slags fiende till Johannesförsamlingen. Lärjungarna, till Jesus, kommer att bli förföljda. Det här gjorde, för dem, att det var viktigt att skapa en enhet mot världen.

Det är lätt hänt att det av rädsla blir ett vi mot världen och en slags likriktning istället för mångfald.

Jesus ber också för framtiden. Hur ser det ut idag. För oss 2020. Är vår fiende Covid-19 just nu? Som sätter gränser och gör att närhet bland människor, som inte tillhör närmaste familjen, inte är ett alternativ.

Många vittnar om hur verksamheter flyttar utomhus. Mötesplatserna blir annorlunda. Möten mellan människor blir annorlunda. Men inte för den skull sämre. Samtidigt som det finns en stor ensamhet och sorg. Hos dom som drabbas hårdast.

Jag funderar på ordet mångfald. Tänker att det är ett viktigt ord nu och att vi alla är viktiga med våra olikheter och våra likheter i detta att vara människa. Att vi lyssnar på varandra. Vågar ställa en fråga och vågar vänta på svaret.

Många församlingar vandrar. Pilgrimsvandringar har funnits mycket länge. Men nu, i Coronatider, har vandring blivit ett sätt att mötas och dela liv ett tag. Det är lätt att hålla avstånd och ändå närhet då, utomhus.

Vandra för vänskap. Det är tre ord att fundera på: Vandra för vänskap. Vad tänker du på?