Foto: Gunilla Wahrenberg

Gravskick

Med gravskick menas det sätt som den avlidne gravsätts på. Här ges en kortfattad förklaring till de olika typerna av gravskick som finns inom Söndrums-Vapnö församling.

kistgravplats

Gravplats för en eller flera kistor. Platsen har en gravrätt, man kan ha en gravanordning och plantering.

kistlund

En kistlund är ett område för kistor, där den avlidne gravsätts i en stor gräsyta utan särskild markering av själva gravplatsen.

På en stenpelare sätts namnbrickor upp som talar om vilka som vilar i Kistlunden.

Obligatorisk skötselkostnad i 25 år av den gemensamma gravanläggningen. Smyckning får endast ske med snittblommor och ljus på härför avsedd blom-och ljusbärare. Två kistor kan placeras bredvid varandra. Begränsad gravrätt i 25 år.

urngravplats

Gravplats för en eller flera urnor. Platsen har en gravrätt, man kan ha en gravanordning och plantering.

askgravplats

Två urnor kan placeras bredvid varandra och möjlighet finns att vara med vid gravsättningen. Inskription kan beställas på namnplatta.

Obligatorisk skötselkostnad i 25 år av den gemensamma gravanläggningen.
Askgravplatserna får endast smyckas med snittblommor i vas. Inga planteringar får göras, inte heller plastblommor eller krukor med växter tillåts.

Vintertid får graven smyckas med enkla gravljus och krans. Högst en gravlykta får förekomma. Begränsad gravrätt i 25 år.

askgravlund

Askgravlund är en form av minneslund. Till skillnad från gravsättning i minneslund är anhöriga välkomna att vara med vid gravsättning som görs med urna.

Två urnor kan placeras bredvid varandra.

På en stenpelare sätts namnbrickor upp som talar om vilka som vilar i askgravlunden. Obligatorisk skötselkostnad i 25 år av den gemensamma gravanläggningen.

Smyckning får endast ske med snittblommor och ljus på härför avsedd blom-och ljusbärare. Begränsad gravrätt i 25 år.

minneslund

Gravplats för en urna av förgängligt material. Platsen har ingen gravrätt och de anhöriga vet inte var stoftet är gravsatt eftersom de ej närvarar vid gravsättningen, det finns heller ingen plats för namn. Man kan endast smycka med lösa blommor/buketter och gravljus vid anvisad plats.

spridning av aska

Önskar man sprida askan i tex naturen eller havet måste tillstånd för detta inhämtas hos länsstyrelsen för det län askan önskas spridas i. Observera att villkoren varierar från län till län.