Semlor består ofta av en söt vetebulle med avskuret lock. Under locket,väntar en fyllning med mandelmassa och vispad grädde. Ursprungligen bakades bullarna utan några kryddor men blev smakrikare med tiden.
På 1500-talet började man gröpa ur bullarna. Innehållet blandades med grädde eller kokades med grädde och smör. Därefter fylldes brödet med röran.
När mandeln gjorde sitt intåg i våra kök började man att blanda brödets innehåll med grädde och mandel.
Idag finns en uppsjö av olika varianter. Chokladsemlor, Vaniljsemlor, semelwraps, minisemlor, saffranssemlor mm. Och för den som så önskar med varm mjölk, en så kallad hetvägg.
Traditionen att äta semlor på fettisdagen är fortfarande stark och många passar fortfarande på att äta en semla eller två denna dag.
Fettisdagen avslutar Fastlagen som är tre festdagar innan fastan börjar. Under den här tiden har det traditionellt varit stort fokus på mat och fest, som ett sätt att förbereda sig på fastan och njuta av allt som man kommer att sakna under fastan.
Årets största fasta i kristendomen är tiden före påsk. I år börjar fastetiden
6 mars och avslutas med påskafton 20 april.
Att fasta är en möjlighet att fokusera på, eller avstå från något för att vinna något annat. Det kan handla om att avstå från till exempel tv-tittande, godis, alkohol, kött, sociala medier eller något annat.
Fastan kan få vara en tid i livet då vi stannar upp. Fastan handlar om att vi ska få tid för eftertanke och bön, och tid för att komma närmare Gud.
KÄLLOR: Korvmånad och skärtorsdag (Gleerups), Traditioner och liv (Verbum), Wikipedia, svenskakyrkan.se