Påsk i Sollentuna

Nyhet Publicerad

På häktet i Sollentuna firas en stillsam mässa, hos Melinda Jonssons släkt målar alla ägg, i Silverdalskapellet delar Kardinal Arborelius ut en blomma till alla besökare. Följ med när Kyrkporten gör nedslag hos påskfirande Sollentunabor.

Adel Guirguis är pastor i Allians-församlingen, Guds levande församling. Han blev pastor för nästan 20 år sedan och kommer ursprungligen från Egypten.
Alliansförsamlingen firar regelbundet gudstjänster i Turebergskyrkan. De flesta som besöker gudstjänsterna talar arabiska och kommer från Irak, Libanon, Egypten och Syrien.
Till påsk kulminerar firandet. På grund av lokalbrist träffas församlingsmedlemmarna hemma hos varandra på långfredagen.
– Vi har kontakt via chatten Whats up där vi får inbjudningar till olika familjer som är med i församlingen. Vi äter tillsammans, ber och sjunger. Det är en stor gemenskap för oss att träffas på långfredagen, säger Adel Guirguis.
På påsknatten firar församlingen påsknattsmässa i Turebergskyrkan.
– I mässan spelar barnen teater och sjunger om Jesus som dog och återuppstod. I samband med gudstjänsten äter vi en måltid tillsammans och har fest. Alla tar med sig mat från sin kultur. Det kan vara ägg som barnen målat, lamm eller annan färgglad mat, berättar Adel Guirguis.
Adel spelar dragspel i påsknattsmässan tillsammans med andra musikanter. Det är även han som predikar.
– Jag berättar om varför Jesus dog på korset och att han älskade människan. Vi sjunger psalmer där vi prisar och tackar Jesus för allt han har gjort. Vi är glada, skrattar och avslutar med att äta tillsammans. Det är en fin högtid med mycket gemenskap, säger Adel Guirguis.

 

Fullsatt på Långfredagen
Ghattas Louis är präst i Melkitiska grekisk-katolska kyrkan* och leder församlingens gudstjänster i Silverdalskapellet. Påsken är kulmen i den melkitiska
grekisk-katolska kyrkotraditionen.
– Vi börjar redan under fastan. Fastetiden förbereder oss för förlåtelse och omvändelse till påskens uppståndelse, säger Ghattas Louis.
Under fastan tillber församlingen Maria, Jesus moder, i gudstjänsten Korsväg varje fredag. På skärtorsdagen firar församlingen en högmässa på kvällen. Men på långfredagen är kyrkan som mest fullsatt.
– På långfredagen kommer de som nästan aldrig går i kyrkan. Vi läser lidandets liturgi och sjunger sorgliga sånger. Vi tar ner krucifixet, läser evangeliet om när Jesus arresterades fram till hans begravning. Framme vid altaret står en smyckad kista. Kyrkan släcks ner och vi går tre varv i procession i kyrkorummet och ber, säger Ghattas Louis.
Kardinal Anders Arborelius och flera andra präster ansluter till ceremonin.
– Kistan flyttas till utgången. Vid kistan står kardinalen och delar ut en blomma till folket som tågar ut, säger Ghattas Louis.
På påskdagen är dörrarna till kyrkan stängda och gudstjänsten börjar utomhus.
– Vi slår med korset tre gånger på portarna. Det symboliserar helvetets portar och att Kristus har vunnit över alla makter och döden, säger Ghattas Louis.
Därefter fortsätter gudstjänsten inne i kyrkan.
– Christos anesti säger vi, säger Ghattas Louis.

Ljuset sprids till alla
Maja Holmberg är präst och distriktschef för Sollentuna kyrka. Hon menar att skärtorsdagen är en väldigt speciell kväll för protestantiska kristna.
– Då instiftade Jesus nattvarden och i kyrkan firar vi en vanlig mässa som är glad fram till måltiden. Efter nattvarden släcker vi ner kyrkan och tömmer altaret och det symboliserar att Jesus blev förrådd av Judas och gripen av soldaterna. Nattvarden är ett av våra största glädjeämnen som Jesus gett oss, säger Maja Holmberg.
Svenska kyrkans två sakrament är dopet och nattvarden.
– Det är våra heliga riter som vi tror gör så att vi får möta Gud fysiskt i var och en av våra kroppar, säger Maja Holmberg.
Från skärtorsdagskvällen fram till midnattsmässan på påskafton är det tyst och stilla i kyrkan. På långfredagen firas en gudstjänst utan musik, och med allvarsamma texter. På altaret ligger fem röda rosor.
– På midnattsmässan börjar vi i mörker. Vi tänder det stora påskljuset och ljuset sprids till alla i församlingen. I år kommer många ungdomar medverka i gudstjänsten till exempel genom musik och textläsning , berättar Maja Holmberg.
I midnattsmässan jublar församlingen ”Kristus är uppstånden, ja han är
sannerligen uppstånden”.
– För mig betyder det att det finns ett liv och en fortsättning bortom det här livet. Jesus gick före oss, säger Maja Holmberg.
Festen med att fira Jesu uppståndelse fortsätter på påskdagen. På annandag påsk sker en pilgrimsvandring som avslutas med mässa i Sollentuna kyrka.
– Vi får vandra i stillhet och ge oss tid för eftertanke. Vi läser om hur Jesus visade sig för sina lärjungar.

Upplevt livets mörka botten
Per Olsson är organist i Sollentuna församling och knuten till häktet i Sollentuna.
– Livet kan vara rätt enahanda för den intagne. Just därför är våra gudstjänster som följer kyrkoåret uppskattade, säger Per Olsson.
Varje vecka kan de intagna fira gudstjänst i mindre grupper på max åtta deltagare på grund av säkerhetsskäl.
– Den senaste tiden har vi fyllt alla platser. Efteråt har vi kyrkkaffe. Det är uppskattat och ger goda samtal och möten, säger Per Olsson.
Under stilla veckan kommer kyrkan erbjuda påskgudstjänster med nattvard.
– Påskens budskap är starkt eftersom det handlar om att gå från död till liv. Det finns ett hopp hur än livet ser ut. Påskens budskap är det mest livstolkande och många av de intagna kan relatera till det eftersom de upplevt livets mörka botten, säger Per Olsson.

Tid för lugn
För Cristian Godoy som arbetar som frisör i Sollentuna centrum innebär påsken en längre ledighet med tid att vara hemma och ta det lugnt.
– Jag kommer från Chile och där är det viktigt med att inte äta kött under fastan. Därför äter vi fisk under påskhelgen istället. Stekt fisk med musslor. Det blir havets produkter istället, säger Cristian Godoy.
När barnen var små gömde Cristian och hans fru och ägg med choklad i. Idag är barnen så pass stora att de inte vill leta efter ägg. Men en gemensam måltid blir det.
– Min äldsta son är duktig på att göra efterrätter, så han kommer att göra vaniljpannacotta. Den är jättegod. Men jag tycker att det viktigt att vi pratar om varför Jesus dog på korset under påskhelgen. Jag pratar gärna med mina barn om Jesus just under påsken, säger Cristian Godoy.

Äggmålning
Melinda Jonsson firar påsken hemma hos sin mormor och morfar. Det har hon gjort så länge hon kan minnas. Innan den traditionella påsklunchen målar Melinda Jonsson och hennes kusiner ägg.
– Det är en väldigt rolig sak att göra tillsammans. Jag älskar att ha hela ägget målat i alla möjliga färger, säger Melinda Jonsson.
Efter lunchen har alla barnen äggjakt, i trädgården eller inomhus beroende på vädret.
– När jag var liten fick jag alltid godis men i dag får jag ett kort att mormor och morfar skänkt pengar till UNICEF samt en liten chokladbit, säger Melinda Jonsson.
På kvällen har hennes mormor lagat god mat. Alla äter och umgås tillsammans tills de mindre kusinerna måste åka hem och sova.
– Jag tycker att det bästa med påsken är att träffa mina släktingar. I kyrkans ungdomsgrupp pratar vi om Jesus och påskens budskap och det har gett min påsk en djupare dimension, säger Melinda Jonsson.
Emelie Simmons

Fotnot: *Melkitiska grekisk-katolska kyrkan står i full kyrkogemenskap med den romersk-katolska kyrkan under påvens ledning.

Påskens gudstjänster i Sollentuna församling hittar du här