Foto: Arne Hyckenberg

Ledstjärnor i gudstjänsten

Nyhet Publicerad

Förr i tiden vaktade kyrkvärden kyrkans skattkista. Den moderna kyrkvärden vaktar inga skatter utan är istället länken mellan församlingen och prästen under gudstjänsten. Bakom en kyrkvärd döljer sig många år av erfarenhet, tradition och kunskap.

Eivor Nybom står framför altaret i Edsbergskyrkan. Hon håller i kalken som är fylld med alkoholfritt vin. I mittgången köar gudstjänstdeltagarna till nattvardsbordet. En ung kille med blå jacka har fått en oblat av prästen och doppar nu oblaten i kalken som Eivor håller i. I samma sekund som han tittar upp tittar hon med sina klarblåa ögon in i hans.
– Kristi blod för Dig utgjutet, säger Eivor med mild röst till killen och släpper inte blicken förrän han tagit ett steg åt sidan.
Eivor Nybom är kyrkvärd i mässan och i ett av hennes uppdrag ingår att dela ut nattvarden tillsammans med prästen. Ett förtroendeuppdrag uppdrag enligt henne själv.
– Jag menar verkligen vad jag säger vid utdelandet. Det är för DIG utgjutet och jag vill att du ska känna det, säger hon strax efter gudstjänsten.

Eivor Nybom delar ut vinet vid nattvardsbordet. Foto: Arne Hyckenberg

Bär budskapet tillsammans
Den här söndagsmorgonen hittar man Eivor i sakristian, nästan först på plats. Hon sitter med dagböckerna framför sig och för in uppgifterna om dagens gudstjänst framför sig och vill dubbelkolla att allt stämmer i böckerna. I hennes uppdrag ingår att berätta om dagens kollekt, samla in och räkna den. Hon läser textunderlaget om kollekterna högt och stryker under vissa meningar med en penna.
Kyrkvärdskollegan Jan Strömberg kommer in i sakristian. De har tjänstgjort många gånger tillsammans och sjunger dessutom i samma kör.
– Både Jan och jag tycker att det är viktigt att det är både en man och en kvinna samtidigt. Tillsammans bär vi fram kyrkans budskap, säger Eivor, som tjänstgjort som kyrkvärd i 17 år.

Kyrkvärden är länken mellan församlingen och prästen under gudstjänsten, och det är en stor och viktig uppgift.

Andas delaktighet
Eivor och Jan ska tillsammans med präst och musiker genomföra en gudstjänst som andas delaktighet.
– Kyrkvärden är länken mellan församlingen och prästen under gudstjänsten, och det är en stor och viktig uppgift, säger Jan.
Uppdraget att vara kyrkvärd har förändrats genom åren. Förr ansvarade prästen och kyrkvärdarna för kyrkans skattkista och varje påsk skulle pengarna redovisas. Saknades något blev de betalningsskyldiga.
Idag ligger ett visst penninguppdrag kvar men i form av ansvar för kollekten.
– Kyrkvärden var en högt betrodd och viktig person i kyrkan då. Vi har fortfarande en viktig roll, men många av uppdragen sköts av anställda, säger Jan.

Kyrkvärdarna växlar uppgifter mellan söndagarna. Den här söndagen ansvarar Jan Strömberg för psalmböckerna. Foto: Arne Hyckenberg

Nå ut
Efter en genomgång med vem som gör vad i mässan skyndar Eivor och Jan vidare ut i kyrkorummet. Jan bladar i programblad i psalmböckerna.
– Jag gör en uppskattning om hur många besökare som kommer och bladar i några för säkerhetsskull, säger Jan som är inne på sitt 18:e kyrkoår som kyrkvärd.
Eivor provläser i mikrofonen i ambon (en flyttbar talarstol) för att testa sin röst inför ett tomt gudstjänstrum. Med klar och tydlig röst läser hon episteltexten.
– Jag vill att det jag läser når den som sitter i kyrkbänken, säger Eivor.
Prästen Robert Thysell tar sikte mot sakristian och går med snabba steg. Det är dags för honom att ta på sig de liturgiska kläderna inför gudstjänsten.
Eivor skyndar snabbt efter och säger skämtsamt:
– Lämna aldrig prästen ensam under påklädnad, står det i en bok vi kyrkvärdar fått läsa.

Ska se snyggt ut
Inne i sakristian tänker Robert ta fram kläderna själv. Eivor tar över och öppnar glasskåpet till kläderna. Där hänger en grön mässhake med guldbroderier på med silkestyg som innerfoder.
– Förut hade vi omaka av allt. Tillslut fick vi fick bidrag till nya enhetliga serier efter kyrkoårets färger. Jag var med och tog fram kläder till prästerna och textilier till altaret tillsammans med en textilkonstnär. Det var väldigt roligt, säger Eivor.
Eivor hjälper Robert att sätta på sig mässhaken och ser till att det inte finns veck varken fram eller bak.
– Jag tycker att det är viktigt att det ska se snyggt ut. Ingen ska irritera sig på vad prästen har på sig, säger Eivor.
Likaså tycker hon att det är viktigt att vara rätt klädd som kyrkvärd.
– Man ska vara neutralt klädd så att ingen i församlingen stör sig på det man har på sig, säger Eivor.

Ledstjärnor
Gudstjänsten ska strax börja, och Eivor står i ambon och hälsar alla välkomna. Kyrkklockorna ringer. Eivor och Jan sätter sig på stolarna bredvid prästen Robert och diakonen Petra Hellström. Här har de bra överblick över gudstjänstrummet.
– Ifall någon inte skulle må bra ser vi det, berättar Eivor vid kyrkkaffet efteråt.
I kyrkvärdens uppdrag i gudstjänsten ingår det att läsa dagens texter som till exempel episteltexten och den gammaltestamentliga texten. Både Eivor och Jan reser sig upp med jämna mellanrum och går fram till ambon och läser. Som körsångare har de klar och tydlig läsning med eftertryck.
Under mässan är de ledstjärnor för gudstjänstdeltagarna. De visar de när man ska stå eller sitta och sjunger starkt i psalmsången. Jan tänder även ett ljus för alla döpta och ett för alla avlidna när diakonen läser upp namnen.

Jag tänker att jag är en länk i en lång tradition av kyrkvärdar.

Länk i en lång tradition
Gudstjänsten på en timme har tagit slut och samtalen kan ta fart vid det dukade kaffeborden i församlingssalen. Eivor och Jan tar upp kollekt vid utgången med hjälp av en kollekthåv och samlar in psalmböcker och agendor. Innan de får dricka kaffe ska de sammanställa kollekten. De stänger in sig i sakristian och börjar räkna.
– Två hundralappar, sex tjugolappar, fyra tiokronor, två femkronor och två tvåkronor, säger Eivor och Jan skriver ner siffrorna i kollektboken. Utöver det
swishas ca 30-40%.
Prästen Robert kommer in och tar av sig de liturgiska kläderna.
– Jag hänger in dem sen, säger Eivor.
Hon sitter kvar medan de andra går till kyrkkaffet. Hon tar fram dagboken och börjar fylla i antalet deltagare och nattvardsgäster, vilka som tjänstgjort och hur mycket kollekt som samlades in.
– Jag tänker att jag är en länk i en lång tradition av kyrkvärdar. Redan på 400-talet i Rom fanns det en form av kyrkvärdar som hade ansvar för praktiska saker kring gudstjänstlivet och församlingen. Det jag gör har en tradition av att vårda kyrkan, säger Eivor innan hon går och dricker kaffe.

Text: Emelie Simmons

En kyrkvärds uppgift är att vara ledstjärnor under gudstjänsten för församlingen. Eivor Nybom och Jan Strömberg är korister och är vana att sjunga starkt så andra kan följa med i psalmsången. Foto: Arne Hyckenberg

Kyrkvärd

Det finns en lång historisk tradition av att församlingsmedlemmar deltagit i och haft särskilt ansvar för olika delar av församlingens praktiska angelägenheter och arbetet kring gudstjänsterna. Redan på 400-talet i Rom finns det dokumenterat hur lekmän hade ansvar för praktiska angelägenheter kring församling och gudstjänstliv.

Att vara kyrkvärd är ett förtroendeuppdrag och kyrkorådet utser församlingens kyrkvärdar. En kyrkvärd är värd i ”Guds tjänst” och har som sin främsta uppgift att skapa delaktighet och hemkänsla för gudstjänstdeltagarna. Kyrkvärden är aktiv i de moment som ingår i gudstjänsten, såväl i förberedelserna som i genomförandet.

Källa: Tjänst i heligt rum av Carl-Henrik Martling