En kvinna med diakonskjorta sitter i en soffa. Hon tittar på en liten tavla med blomstermotiv.
Lyssna

Säg hej till Dorota!

Nu har hon fått jobba in sig ett tag. Några har redan mött henne. Det är dags att presentera den nya diakonen. Dorota Lindström. Vem är hon? Vad vill hon?

En strukturerad och idérik inspiratör men även en logiker och filosof. Så svarar Dorota på den direkta frågan om vem hon är. Innan det har hon plockat fram en liten inramad målning med blomstermotiv ur sin handväska. 
– Det här är jag, säger hon och ler.

Resan till att bli diakon har varit långt ifrån enkel och självklar. Även om en titt tillbaka i backspegeln, på något sätt, visar att det var mot detta hon hela tiden varit på väg. Sedan förra sommaren är diakon hennes yrkestitel och från och med den här sommaren här i Sollefteå. Det var knappast något hon såg framför sig när hon lämnade Lodz i Polen, för kärleken i Piteå, för 26 år sedan. 

Nykläckt diakon är hon men långt ifrån oerfaren. I bagaget från Polen har hon en musikdirektörsexamen inriktad på solosång och kördirigering. Här i Sverige har hon hunnit tagit en licentiatexamen i musikpedagogik vid Musikhögskolan i Piteå, jobbat som kyrkomusiker, musikterapeut, körledare, projektledare... 
Här blir jag tvungen att fråga hur många liv hon levt. Hon svarar: minst nio och skrattar. I dessa nio liv har det funnits såväl framgångar som motgångar. Några erfarenheter hade hon nog gärna sluppit men de kan ändå bli värdefulla att ha med sig i mötet med människor framöver.

2003 kom hon i kontakt med en diakon för första gången. 
– Det var ett fantastiskt samarbete. Vi jobbade med musikstunder för äldre människor med demenssjukdom. Jag älskar att se vad musik kan tillföra i omvårdnadsmiljöer. Jag såg också för första gången ett yrke som jag omöjligt kunnat få inom den katolska kyrkan i Polen. Här fanns en plats för mig och den tro som var min.

– Mycket är nytt för mig: jobb, bostad, kollegor, plats i världen men jag ser fram emot att mina gåvor och kompetenser kommer till användning på ett självklart sätt, i små och stora sammanhang, i hela Sollefteå pastorat.

Text: Kristina Hellberg

Dorota Lindström

Dorota Lindström

Diakon

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Kalender

Se vad som är på gång i Sollefteås tolv församlingar

Lediga tjänster

Vill du förmedla Guds kraft i en kraftfull bygd? Sollefteå är en vidsträckt kommun strax norr om mitten av vårt avlånga land. Här avlöser skogar, älvdalar och jordbruksbygd varandra. I dessa landskap vandrar älgar, hoppar laxar, spelas världsmusik, åks skidor och levs såväl helt vanliga som ovanliga liv...

Församlingar i Sollefteå

I Sollefteå pastorat, Svenska kyrkan Sollefteå, samverkar inte mindre än tolv församlingar. Här kan du läsa lite mer om varje enskild församling.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

  1. Kyrkorna är öppna

    Publicerad 23 juni 2025

    Välkommen att sitta ned en stund. Alla våra kyrkor är öppna mellan 9-15 vardagar, nu under sommaren.

  2. Nu är kyrkorna sommaröppna

    Publicerad 22 juni 2025

    Sollefteås kyrkor är öppna vardagar mellan klockan 9.00 och 15.00 från den 23 juni till 8 augusti, med några få undantag. Välkommen att söka skydd från värmen, regnet, vardagen för en stund i vårt gemensamma kulturarv och historia.

  3. Gravstenssäkring

    Publicerad 18 juni 2025

    På våra kyrkogårdar vill vi skapa en trygg miljö för alla besökare. Som en del i detta arbete genomför vi regelbundet säkerhetskontroller av gravstenar. Detta kallas gravstenssäkring och är en viktig del av vårt förvaltningsansvar.

  4. Dop och vigsel vid Betarsjön

    Publicerad 11 juni 2025

    För första gången någonsin erbjuder Junsele församling drop-in-dop och drop-in-vigsel. Vad väntar du på? Gör slag i saken!

  5. Konfagrupperna för läsår 2025/2026

    Publicerad 27 maj 2025

    Här hittar du dem och kan anmäla dig direkt!