En skruvdragare som ligger på en ritning av en kyrka.
Foto: Alex & Martin /Ikon

Så här säger kyrkorådets ordförande om lokalförsörjningsplanen

Den lokalförsörjningsplan som kyrkofullmäktige fastställde i november är ett viktigt verktyg i det pågående budgetarbetet men inga beslut är tagna ännu.

Varför har det tagits fram en lokalförsörjningsplan?

– För att få ett samlat grepp om fastighetsinnehavet och de kostnader som är kopplat till detta. Fastighetsförvaltning är en av de största utgiftsposterna för Svenska kyrkan. Planen behövs för att vi ska kunna ta välgrundade beslut nu, och i en framtid, för att säkra kyrkans uppdrag, säger kyrkorådets ordförande Sven-Erik Bodén.

Kan det här innebära att fastigheter avyttras?

Det är möjligt. Sådana beslut tas via pastoratets arbetsutskott (AU), kyrkogårds- och fastighetsutskottet (KFU) och vidare till kyrkoråd och fullmäktige.

Porträttbild av kyrkorådets ordförande
Kyrkorådets ordförande Sven-Erik Bodén Foto: Kristina Hellberg

Är det aktuellt att avyttra någon fastighet i närtid?

– Det finns inga sådana beslut tagna. Lokalförsörjningsplanen finns dock med som ett verktyg i det pågående budgetarbetet, berättar Sven-Erik. I planen lyfts två församlingshem upp som förslag när det gäller avyttring. Det är Edsele och Överlännäs.

Varför är det just dessa två som pekas ut?

– Då kostnader för drift och underhåll ställs mot nyttjandet av lokalerna blir det tydligt att dessa två sticker ut. De används vid cirka 10 respektive 20 tillfällen per år och det finns alternativa lokaler inom rimligt avstånd.

Kommer byggnaderna säljas eller kan det bli tal om rivning?

– Då det inte finns några beslut rörande fastigheterna går det inte att svara på.

I planen står det även att två medeltida kyrkor bör avyttras. Har inte kyrkan ett kulturhistoriskt ansvar för att dessa bevaras?

– Kulturminnesskyddet gäller alla kyrkor byggda före 1940 och den som äger byggnaden har naturligtvis ansvaret. Det planen pekar på är att det inte är långsiktigt hållbart för oss som kyrka lokalt att ha det ansvaret. På central nivå utreds om det är möjligt för en församling att överlåta en kyrka till Svenska kyrkan på nationell nivå. Kanske blir detta lösningen, och/eller ökade bidrag från staten. Att kulturhistoriska byggnader bevaras ligger i allas vårt intresse, avslutar Sven-Erik.

Mer om lokalförsörjningsplanering

Pilar i olika färger målade på asfalten pekar åt olika håll.

Lokalförsörjningsplanen klar

Vid sitt novembermöte fastställde kyrkofullmäktige en lokalförsörjningsplan för Sollefteå pastorat. Den innehåller bland annat en långsiktigt hållbar plan för verksamheternas behov av lokaler. Här får du veta mer om vad en lokalförsörjningsplan innebär.

Äldre kvinna tänder höga ljus längst fram i kyrkan.

Gemensamt ansvar

Genom att ta ett gemensamt ansvar för fastigheter, kyrkor och ekonomi kan Svenska kyrkan fortsätta sprida kristen tro och arbeta för en bättre värld även när medlemmarna blir färre och de ekonomiska resurserna mindre .

Svenska kyrkans förslag på en hållbar höjning av kyrkoantikvarisk ersättning

Byggnadsställning uppställd för renovering längs korsidan av Gamla Uppsala kyrka

Hög tid att höja ersättningen

Svenska kyrkan har tagit fram ett förslag på hur staten kan ta ansvar och höja den kyrkoantikvariska ersättningen, för vård av kyrkobyggnader. Ersättningen har länge urholkats på grund av inflation och minskat penningvärde. Utvecklingen riskerar förfall av ett tusenårigt kulturarv.

En ordförandeklubba i trä vilar ovanpå en psalmbok.

Så styrs Svenska kyrkan Sollefteå

Vem är det egentligen som bestämmer i kyrkan? Svaret är att det är många.

En mörkbrun bordsyta. På det står ett vattenglas, där ligger också ett protokoll samt en tjock röd bok. Någon är på väg att slå en ordförandeklubba i bordet.

Kyrkoråd

Kyrkorådet är pastoratets styrelse samt beredande och verkställande organ under kyrkofullmäktige.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Ett uppslaget Månadsblad.

Månadsbladet

Vill du få kalendern för församlingarna i Sollefteå pastorat tillsänt dig via e-post eller vanlig post? Bli prenumerant på Månadsbladet! Det kostar inget. Gör så här för att prenumerera:

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Barn & familj

I Sollefteås tolv församlingar finns en mängd aktiviteter för alla åldrar. Trygga mötesplatser för familjen, barnen eller alla tillsammans. Här hittar ni mer information om vår verksamhet.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Kom upp i ottan!

Publicerad:

Kristi himmelsfärds dag är av tradition en dag för friluftsgudstjänst. Tidig sådan. Gökotta, som gudstjänsten kallas, firas i flera av Sollefteås tolv församlingar. Några gudstjänster sker lite senare på dagen. Även om du är morgontrött finns det alltså möjlighet till gudstjänstfirande denna helgdag.

Stilla veckan och påsk

Publicerad:

Inte mindre än 41 gudstjänster serveras mellan den 24 mars till 1 april. Här kan du se vad som sker i kyrkan närmast dig, eller ta en titt på vad som sker grannförsamlingen. Här kan du även hitta länkar till mer information om påskens drama. Varför firar vi egentligen påsk?

Vi söker sommarjobbare till kyrkogårdarna i Västraområdet

Publicerad:

Är du skolungdom och vill ha sommarjobb på någon av kyrkogårdarna i Näsåker, Junsele, Resele, Ed , Ramsele och Edsele? Välkommen med din intresseanmälan!

Så här säger kyrkorådets ordförande om lokalförsörjningsplanen

Publicerad:

Den lokalförsörjningsplan som kyrkofullmäktige fastställde i november är ett viktigt verktyg i det pågående budgetarbetet men inga beslut är tagna ännu.

Hälsomässa i år igen

Publicerad:

Jobbar du med hälsa? Har du/ditt företag eller förening något att erbjuda som rör just människors hälsa? Den 14 april gör vi en repris på den lokala hälsomässan i Långsele. Kom med som utställare!