Ett litet barn tänder ett ljus vid en gravplats.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 26 mars 2025

Angående namnlistor i Junsele minneslund

Under senare tid har minneslunden vid Junsele kyrkogård vid flera tillfällen varit på agendan i församlingsråd och kyrkoråd. Detta sedan anslagstavlan med namnen på de gravsatta tagits bort från minneslunden. Genom den nya askgravlunden finns i dag en lösning både för de som önskar anonymitet och för de som önskar att namnen ska vara kända.

Att inte informera om förändringen var ett stort misstag

Det har tidigare funnits en anslagstavla med namnlistor på gravsatta i minneslunden på Junsele kyrkogård. För ungefär fyra år sedan togs listor och anslagstavla bort. Tyvärr gjordes det oförberett och utan dialog eller kommunikation med berörda. Det var ett stort misstag från kyrkogårdsförvaltningens sida. Det är mycket beklagligt. Många missförstånd hade kunnat undvikas om ansvariga och beslutande hade hanterat det på ett annat sätt.

Minneslund som ett anonymt gravskick

Med det sagt behöver det förtydligas att det endast är församlingar som inte ingår i ett pastorat som har ansvar för begravningsverksamhet. Beslut som rör begravningsverksamheten i Sollefteå pastorat, och därmed de 17 begravningsplatser/kyrkogårdar som finns i Sollefteås tolv församlingar, ligger alltså hos kyrkorådet inte hos respektive församling.

När anslagstavlan togs bort från minneslunden i Junsele var det för att det ska finnas en möjlighet att begravas helt anonymt på alla våra kyrkogårdar. Kyrkorådet tolkar anonymiteten i minneslund som att inga namn på gravsatta skall framgå, förutom att ingen anhörig får närvara vid gravsättning och platsen för gravsättning ej markeras.

Listorna kommer finnas i Mariakapellet och kyrkan

Här har församlingsrådet i Junsele en annan syn. Församlingsrådet önskar att anslagstavlan med namn på de gravsatta åter sätts upp i minneslunden. Med ambition att så långt möjligt tillmötesgå denna önskan har kyrkorådet, vid sitt sammanträde 4 februari i år, beslutat att de namnlistor som satt i anslagstavlan kommer finnas tillgängliga i Mariakapellet och i Junsele kyrka. En skylt som förmedlar detta kommer att sättas upp i anslutning till lunden. Kyrkorådet bedömer det inte som lämpligt att återgå till ordningen med namnlistor på plats i minneslunden med hänsyn till de som önskar ett anonymt gravskick.

Fler askgravlundar är på gång

Hösten 2024 invigdes en askgravlund på kyrkogården. I askgravlunden finns andra möjligheter till närvaro vid gravsättning och en namnplakett kan sättas upp med den gravsattes namn. Därmed finns i dag en lösning både för de som önskar en gravplats med anonymitet (i minneslunden) och för de som önskar en gravplats där namnen på de gravsatta förmedlas (i askgravlunden).

När det gäller de gravskick som finns på våra kyrkogårdar är kyrkorådets inriktning att askgravlundar ska anläggas på fler kyrkogårdar. Näst på tur är Ådals-Lidens övre kyrkogård och Ramsele kyrkogård. Projektering för dessa är klara och anläggning startar under våren. Planen är även att Ed och Edsele kyrkogårdar ska få varsin askgravlund, detta under 2026.


Sven-Erik Bodén
kyrkorådets ordförande
070-563 60 61

Kyrkogårdar och begravningsplatser

I Sollefteå finns 17 kyrkogårdar/begravningsplatser. De flesta ligger i anslutning till någon av våra kyrkor. Har du frågor som rör våra kyrkogårdar, frågor om till exempel gravskick, blomsterplantering, grundskötsel och gravrätt vänder du dig till kyrkogårdsexpeditionen.

Så styrs Svenska kyrkan Sollefteå

Vem är det egentligen som bestämmer i kyrkan? Svaret är att det är många.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Kalender

Se vad som är på gång i Sollefteås tolv församlingar

Lediga tjänster

Vill du förmedla Guds kraft i en kraftfull bygd? Sollefteå är en vidsträckt kommun strax norr om mitten av vårt avlånga land. Här avlöser skogar, älvdalar och jordbruksbygd varandra. I dessa landskap vandrar älgar, hoppar laxar, spelas världsmusik, åks skidor och levs såväl helt vanliga som ovanliga liv...

Församlingar i Sollefteå

I Sollefteå pastorat, Svenska kyrkan Sollefteå, samverkar inte mindre än tolv församlingar. Här kan du läsa lite mer om varje enskild församling.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

  1. Kyrkorna är öppna

    Publicerad 23 juni 2025

    Välkommen att sitta ned en stund. Alla våra kyrkor är öppna mellan 9-15 vardagar, nu under sommaren.

  2. Nu är kyrkorna sommaröppna

    Publicerad 22 juni 2025

    Sollefteås kyrkor är öppna vardagar mellan klockan 9.00 och 15.00 från den 23 juni till 8 augusti, med några få undantag. Välkommen att söka skydd från värmen, regnet, vardagen för en stund i vårt gemensamma kulturarv och historia.

  3. Gravstenssäkring

    Publicerad 18 juni 2025

    På våra kyrkogårdar vill vi skapa en trygg miljö för alla besökare. Som en del i detta arbete genomför vi regelbundet säkerhetskontroller av gravstenar. Detta kallas gravstenssäkring och är en viktig del av vårt förvaltningsansvar.

  4. Dop och vigsel vid Betarsjön

    Publicerad 11 juni 2025

    För första gången någonsin erbjuder Junsele församling drop-in-dop och drop-in-vigsel. Vad väntar du på? Gör slag i saken!

  5. Konfagrupperna för läsår 2025/2026

    Publicerad 27 maj 2025

    Här hittar du dem och kan anmäla dig direkt!