Kvinnor tittar på röd textilier med korsemblem med skarpt dagsljus från runt fönster i Hallingebergs kyrka
Lyssna

Textilier renoverade i Hallingebergs kyrka

Altarbrun, antependium, mässhake, predikstolskläde, stola – ord som för många av oss är okända, men en kollekthåv har nog de flesta av oss träffat på, även om de numera har ersatts med swish! Hallingebergs kyrka är nu stängd för renovering men har en stor skatt av textilier, som textilkonservatorerna Evelina Sand, Berit Eklöf och Valentine Jacob, från Kalmar Länsmuseum har konserverat under 2020-2021.

Processen är lång från start till färdigt resultat. I juni 2020 gick textilkonservatorerna igenom alla textilier i kyrkan och tog då fram ett kostnadsförslag på föreslagna åtgärder. Sedan har pastoratet sökt KAE, Kyrkoantikvarisk ersättning, som är ett bidrag från staten som fördelas, genom stiftet, till pastoraten för restaurering av kyrkobyggnader och textilier. Pastoratet erhåller 75 procent av kostnaden och betalar resterande del själva. Södra Tjusts pastorat tillhör Länsstyrelsen i Kalmar län, som först måste ge tillstånd till textilrenoveringen och även till att flytta föremålen från kyrkan. Det är enbart de textilier som kategoriseras som särskilt värdefulla kulturhistoriska föremål där Kyrkoantikvarisk ersättning kan erhållas. Själva ansökningsförfarandet tar två till tre år.

Då tiden för åtgärden är inbokad ska textilierna packas och transporteras ner till Kalmar Länsmuseum, därefter påbörjas arbetet med konserveringen.

Först sprättas alla delar isär. Därefter tvättas alla delar var för sig i ett jättestort kar så de ligger platt. Sedan låter man det torka liggande. Det som sker då är att textilierna krymper då de aldrig tidigare tvättats. Därefter nålas de upp till rätt form och storlek på stora inplastade anslagstavlor med vaddering. 

Textilierna fuktas, och beroende på vad de tål, sprayas de eller så byggs ett fukttält kring den monterade textilen så att luftfuktigheten höjs. Sedan torkas de till rätt form och storlek och sys sedan för hand igen med nål och tråd, så som de en gång var. 

Omfattningen för en stor textilie är 40 till 50 timmar, är det mindre textilier tar det kortare tid.  Hallingeberg är ett av de större uppdragen som Länsmuseet i Kalmar län haft de senaste åren. Totalt ett trettiotal föremål. Det är viktigt att textilkonservatorerna följer beslutet och lagen. Allt packas sedan separat och fryses i väntan på transport tillbaka till kyrkan.

Generellt var textilierna från Hallingebergs kyrka mycket angripna av mögel och fläckiga. Sömmarna var öppna och trasiga, textilierna var deformerade, solblekta och skrynkliga. Många lösa trådar fanns som lätt går sönder om de inte lagas.  

Extra roligt är att Evelina Sand, textilkonservator, som hjälpts oss har sina rötter i Ankarsrum. Farmor och farfar, Elise och Oskar Sand. 

Arbetet kräver tålamod, noggrannhet och förmåga att strukturera. 
– Detta är ett kul jobb säger Evelina Sand. Arbetet innehåller många olika delar med praktisk inriktning som att sprätta, tvätta, sedan handsys många fina lagningar, men ibland behöver kan hugga i då textilier kan vara mycket tunga, berättar Evelina. 

Näst på tur står Ankarsrums kyrkas textilier, de ligger redan preliminärt inlagda i länsmuseets planering i början av 2024. De behöver konserveras och rengöras.

Läs gärna mer på Svenskakyrkan.se om du är intresserad av kyrkans olika textilier. 

Text: Annika Deltin