Södra Kållands pastorat Besöksadress: Råda församlingshem 1, 53196 Lidköping Telefon: +46(510)485200 E-post till Södra Kållands pastorat

Vigsel

När två människor vill ha en särskild grund att bygga vidare sin relation på, så är kyrklig vigsel till äktenskap att rekommendera.

Kanske har man redan länge levt ihop och älskat varandra, men när man ingår äktenskap, så blir det helt plötsligt någonting mer. "Inför Gud och i denna församlings närvaro" säger man ja till varandra och avger löften för att stärka och skydda relationen.

Guds närvaro och välsignelse, men även människors stöd och böner kan ge kärleken ännu mer utrymme och växtkraft. Det betyder inte att allt blir lättare, utan ett äktenskap kan fortfarande innebära hårt arbete, men man får nya verktyg i relationsbyggandet.

För att vigas enligt Svenska kyrkans ordning måste minst en av er vara medlem i Svenska kyrkan. En vigsel i Svenska kyrkans lokaler och i Svenska kyrkans ordning är alltid kostnadsfri så länge en av de två är medlem i Svenska kyrkan.

Personlig vigselakt
En vigsel i Svenska kyrkans ordning följer en given ordning. Men det går ändå bra att göra vigselakten personlig. Man kan till exempel be några goda vänner läsa bibeltexter eller förbön, agera som värdar i kyrkan eller sjunga. Man har även stora möjligheter att påverka valet av musik.

Hur gör jag?
Ring pastorsexpeditionen 0510-48 52 00 för att boka tid för vigsel. Det kan vara bra att ha tänkt ut några olika datumförslag innan samtalet, samt vilken kyrka ni planerar att vigas i. När vigseln är bokat kontaktar en präst er när det närmar sig. Ofta bokas en vigsel i god tid och det kan då dröja lite innan en präst bokas in och hör av sig. Vi har flera präster och kantorer i pastoratet och det går bra att önska en speciell präst eller kantor, varav vi försöker vårt bästa för att uppnå önskemålet

Det enda man absolut måste göra inför en vigsel är att beställa en hindersprövning. Blanketten finns på Skatteverkets hemsida. En hindersprövning är giltig i fyra månader och kan alltså beställas i god tid. Samtidigt som man gör detta är det bra att lämna in en begäran om namnändring, det ska man göra oavsett om man tänker byta efternamn i samband med vigsel eller ej.