Sveriges Nationaldag, den 6 juni 2019

På vackra klosterön St. Honorat, båten avgår kl 11.

Hjärtligt välkomna till årets mest svenska dag!

Traditionsrikt och festligt firande på den magiskt vackra klosterön S:t Honorat, 20 minuters båtfärd från Cannes. Förra året var vi nästan 100 personer som firade dagen tillsammans, låt oss bli minst lika många i år!

Programmet ser ut så här:

Båten avgår(seglar?) kl 11.00 från Quai Laubeuf i Cannes. Kajen ligger rakt ut från SAS-Radissonhotellet precis på gränsen till La Bocca-sidan av Cannes. Mycket goda p-platsmöjligheter på kajen. Kom i god tid för avprickning på deltagarlistan, biljettförmedling och ombordstigning.

Ute på ön tar en välkomstdelegation emot med svensk körsång, den svenska fanan och ett riktigt gott humör. När alla anlänt i god ordning startar den rätt spridda – men dock – processionen bakom den svenska flaggan till munkarnas kapell St Pierre. Där sjunger vi våra vackraste sommarpsalmer, lyssnar till Nationaldagskören (en ensemble ur vår egen S:ta Birgittakör) och en sommarbetraktelse av kyrkoherden. Strax är vi ute ur kapellet då ett livat rosémingel tar vid. Vi umgås ett slag med en samtalsnivå som hade vi inte sett varandra på ett decennium ungefär, roligt och intensivt med andra ord.

Promenad tillbaka över ön (max 10-15 min) och till restaurangen ”La Tonnelle”. Ibland är borden dukade i själva restauranghuset eller också i den intilliggande trädgården. Alltid gott och trevligt. I priset man betalar ingår varmrätt och efterrätt, 25cl vin eller öl/vatten*. Önskar man extra vin eller kaffe betalar men det direkt till sin kypare. Mot slutet av lunchen hålles talet till Sverige – i år av konsul Johan Wretman, med nationalsång och ett leve för fosterlandet. Det är fint.

När man börjar tycka att det är dags att åter söka sig till fastlandet avgår båtarna varje halvtimma, 15.30 eller 16-båten brukar bli aktuella. Och se! Nationaldagen har fått sitt rättmätiga firande också detta år. Hurra!

Anmälan om deltagande sker enklast via mail: nice@svenskakyrkan.se eller till kansliets telefon +33 (0)493204064. Kostnaden för hela kalaset är 50 Euro för medlemmar i kyrkan, 55 Euro om man ännu inte hunnit bli det. Betalning via check eller kontant på Villa Ingeborg, 40, av de Verdun, 06800 Cagnes-sur-Mer.

Sista anmälningsdag måndagen den 3 juni.

Välkomna till ett vackert Nationadagsfirande 2019!

Ett samarrangemang mellan Sveriges konsulat i Nice och Svenska kyrkan i södra Frankrike och Monaco.

*I skrivande stund har jag inte fått den exakta menyn från restauranten på S:t Honorat. Återkommer med detaljer så fort jag har den/Richard A