Glad Valborg alla Rivierasvenskar!

Det här blir en annorlunda Valborg för oss alla. Vi hade nog aldrig, ens i vår vildaste fantasi, kunna föreställa oss den värld som vi lever i idag. Men nu, efter att i veckor tvingats vistas hemma och bara kunnat lämna hemmet för att handla det nödvändigaste, kommer vi snart att få gå ut. Även om flera av oss är oroliga för hälsan och även om vi de kommande månaderna tvingas begränsa vårt umgänge, kommer vi åtminstone kunna njuta av vår vackra omgivning igen. Ta en promenad längs Medelhavet! Njuta av solen på en parkbänk! Beundra Rivierans färgprakt!

Jag måste erkänna att jag aldrig har upplevt en riktig svensk valborg (eftersom jag är uppväxt här på Rivieran), men däremot har jag hört talas om svenskt aprilväder – och det är något som jag inte längtar efter. I förrgår fick jag bilder från vänner i Stockholm som visade snöslaskiga gator. Jag älskar snö – men inte i april.
Skämt åsido, men vi måste hålla i minnet att även om vi har tvingats sitta instängda i snart två månader, gör vi det på en av världens vackraste platser!

Den 11 maj är det tänkt att vi kommer att gå ut från den här strikta ”confinement” som vi levt med. Hur mycket restriktionerna kommer släppa beror dock på utvecklingen den närmaste veckan. Den 7 maj kommer mer exakta beslut fattas beroende på den senaste statistiken i regionen.  Allt kommer inte att öppnas, till exempel dröjer det ett tag innan vi kan njuta av en trevlig lunch på stranden, men det kommer att bli lättare att gå ut. I förrgår presenterade premiärministern Philippe regeringens plan för ”le déconfinement” och bland annat gjorde han klart att landet kommer att delas in i röda och gröna zoner beroende på spridningstakten. (Till exempel kommer parker enbart öppnas i gröna zoner.) Regeringen planerar att genomföra 700 000 tester per vecka och göra skyddsmasker tillgängliga för allmänheten. Det kommer att bli tillåtet att förflytta sig 10 mil från sitt hem. Men allt kommer inte att öppna; restauranger, kaféer, biosalonger mm kommer att vara stängda tills nya riktlinjer ges.  Tyvärr kommer också våra stränder att vara stängda åtminstone till den 2 juni. Och om du planerar att ha en fest eller bjudning får du högst bjuda 9 gäster eftersom folksamlingar över 10 personer är förbjudna. Även konserter och festivaler kommer vara förbjudna till september. 
 
Med det sagt, hoppas jag att vi alla på bästa möjliga sätt kommer att gå igenom de närmaste månaderna. Tänk ändå vilken tur vi har som bor på världens vackraste plats. Jag hoppas också att ni deltar i det virtuella Valborgsfirandet som ordnas av Rivieraklubben och Svenska kyrkan. Själv ser jag fram emot vår ambassadörs tal: ”Talet till Våren”.

Jag gläds också åt att Rivieraklubben och Svenska kyrkan, i dessa utmanande tider, samarbetar på ett så fint sätt. Vi har mycket att tacka dem för den trevliga samvaron vi har härnere i Sydfrankrike. 
 
Låt oss hålla avstånd men också kontakten!
 
Glad Valborg önskar
 
Johan Wretman
Sveriges honorärkonsul i Nice