Församlingens olika gudstjänster

I församlingen firas många olika sorters gudstjänster. Välkommen att hitta någon som passar dig!

Högmässa
I högmässan finns oftast all textläsning d.v.s. både gammaltestamentlig text, episteltext och evangelium med. All nattvardmusik d.v.s. lovsång, prefation , helig och Oh Guds lamm. Det är en  gudstjänst med mycket av allt; tal, text, bön, musik och sång.

Mässa med små och stora
Mässa med stora och små riktar sig precis som det låter till alla åldrar men kanske med ett speciellt tilltal till de yngre. Mycket sång i enkel form och oftast med en predikan som gestaltas på olika sätt. 

Enkel mässa
En enkel mässa kan firas på många olika sätt. Gemensamt för alla är att den traditionella mässmusiken inte finns med. Mycket musik och sedvanliga psalmer men utan mässans musikliturgi.
Vi delar nattvard på sedvanligt sätt.

Stilla mässa
Oftast i Hardeberga och Revinge
I stilla mässor lämnas mer utrymme för kontemplation och stillhet.  Det gestaltas i val av psalmer, texter och tystnad. Här delar vi nattvard på sedvanligt sätt men ofta utan mässans musikliturgik.

Stilla gudstjänst
I stilla gudstjänst lämnas precis som i stilla mässa utrymme för eftertanke och stillhet. Texter, tankar och tystnad är tänkta att på olika sätt gestalta det. I ”Stilla gudstjänst” firar vi inte nattvard tillsammans.

Temamässa/gudstjänst
En mässa kring ett speciellt tema. Hela gudstjänsten speglar på olika sätt detta tema. Nattvarden (mässan) är ofta ganska enkel och avskalad som en del av det aktuella temat.

Exempel på temamässor:

Vikingamässa
Vikingamässan är inte bara tillbakablick i historien med dåtida klädsel och musik utan vill även aktualisera ämnen som rörde sig i brytningstiden mellan kristendom och asatro. Tolerans, respekt och möte mellan religioner är viktiga teman i vikingamässan

Askonsdagsmässa
Fastan inleds på askonsdagen. Fastan varar 40 dagar fram till påsk. Under fastan, som är en förberedelsetid för påsken, får vi tillfälle att stanna upp och reflektera över våra liv. Askonsdagsmässa är ofta en stillsam eftertänksam gudstjänst med mässa då man erbjuds få ett kors tecknat av aska på sin panna.

Midnattsmässa
På natten mellan julafton och juldag firar vi Jesu födelse. Natten är mörk utanför och kyrkan fylld av tända ljus. Vi sjunger julens psalmer läser evangelietexten läser böner och gläds åt Jesu födelse. I midnattsmässan är det ofta mer musik än textläsning. Vi firar en enkel mässa tillsammans.

Skapelsegudstjänst
Skapelsemässa firas utomhus med hänsyn till våra fyrbenta vänner djuren. Här firar vi gudstjänst och delar nattvarden utomhus under enkla och anspråkslösa former. Temat är vår tacksamhet och förbundenhet med naturen och vårt beroende av varandra; djur, människa och natur. Vår tacksamhet till gud!

Reflektion och rörelse-en annorlunda mässa
En mässa för alla, där våra konfirmander är särskilt inbjudna. Mässan innehåller olika praktiska bönestationer och psalmer och musik är särskilt ungdomsinriktade. 

Andra gudstjänster med speciellt tema

Minnesgudstjänst
En gudstjänst där alla är välkomna inte bara sörjande till de som dött under året även om de fått en speciell inbjudan.

Här läser vi upp namnen på de som dött under året (ett kyrkoår är från första advent fram till nästa års första advent) och tänder ljus. Det är en gudstjänst som med hjälp av poesi, bön psalmsång och musik försöker ge tröst och stöd i sorgen och samtidigt är det en stund att minnas de som fattas oss.

Julbön
En gudstjänst på julafton där man läser julevangeliet och på olika sätt i text och musik och bön förbereder sig för Jesu födelse.

Julotta
Tidigt, tidigt på juldagens morgon samlas vi och sjunger ber och hör julens texter och predikan kring julens glada budskap.

Trettondagsgudstjänst
Kan firas på många olika sätt, i centrum står de tre konungarna som kommer fram till krubban och hyllar Jesus. En gudstjänst med extra musikmedverkan, ibland körmedverkan.

Något år har vi firat Kristifödelsesfest, då man berättar hela den kristna historien från skapelsen till Jesufödelse i tal och sång. Trettondagens gudstjänst kan gestaltas på många olika sätt och varieras från år till år.

Sånggudstjänst
Som namnet antyder är detta en gudstjänst då vi sjunger mycket tillsammans. Kort predikan, bön och välsignelse är ofta med.

Skördegudstjänst/mässa
En gudstjänst med eller utan mässa då kyrkan oftast är väldigt vackert smyckad! Oftast av kyrkvärdar eller andra frivilliga. I Sandby kyrka är det av tradition Centerns kvinnoförbund som smyckar, i Hardeberga är det Hardeberga kyrkliga arbetsförening i Revinge en grupp frivilliga. I denna gudstjänst räcker vi fram vår tacksamhet till gud för allt vad jorden ger oss; mat för dagen och mycket mer.

Morgonbön
Firas varje onsdag 9.30 i Södra Sandby kyrka. Vi sjunger oftast 2 psalmer, lyssnar till en betraktelse och ber tillsammans och dricker sedan kaffe i församlingshemmet. Värd för morgonbönen är antingen någon deltagare i morgonbönsgruppen, präst eller diakon.

Fästangudstjänst i församlingshemmet
Firas oftast en gång i månaden. En gudstjänst med mycket psalmsång, bön och musik allt utifrån de deltagandes olika behov. Södra Sandbys besöksgrupp har en stor roll i genomförandet av denna gudstjänst. Vi dricker kaffe tillsammans efteråt.