Bibelparafras

Nyhet Publicerad

De kom då uppbragda dit med en festprisse som hade ertappats med trängsel på lokal. De ställde hen framför honom och sade: "Mästare den här festprissen togs på bar gärning när hen begick nöjeslokal. I lagen föreskriver FHM att sådana är dumma i huvudet och smittspridningsrisk. Vad säger du?" Det sade de för att undvika att själva klassas som dumma i huvudet eftersom de också varit på lokalen där de hade stött på festprissen. Jesus böjde sig ner och tog sig för pannan. När de envisades med sin fråga såg han upp och sade: "Den av er som är fri från smittspridningsrisk kan gå på krogen." Och han böjde sig ner med handen för pannan igen. När de hörde hans svar gick de därifrån en efter en, de äldste först, och han blev ensam kvar med festprissen framför sig. Jesus såg upp och sade: "Vart tog de vägen, var det ingen som var fri från smittspridningsrisk?” Hen svarade: ”Nej herre.” Jesus sade: ”Inte heller jag vill sprida smitta. Gå hem nu och smittsprid inte mer.

Och Herren Jesus sade:
"Följ med mig bort till en öde trakt så ni kan hålla avstånd och minimera smittspridningen litet."

När han skulle fortsätta sin vandring sprang en man fram och föll på knä för honom och frågade:
Gode mästare, vad ska jag göra så vi kan fira jul?
Jesus svarade: ”Varför kallar du mig god? Ingen är god utom Gud. Du kan budorden: Du skall tvätta händerna. Du skall hålla avstånd. Du skall hosta i armvecket. Du skall inte gå till jobbet om du har minsta symptom.
Mästare”, sade mannen, ”allt detta har jag hållit sedan i mars.
Jesus såg på honom med kärlek och sade: ”Ett fattas dig. Gå hem och umgås inte med någon annan än de du bor ihop med. Då kanske vi kan fira jul sen.
Vid de orden mörknade mannen och gick bedrövad sin väg, för han ville gärna umgås i glada vänners lag.
Jesus såg sig om och sade: ”Hur svårt kan det vara?

Petrus satt ute på trottoaren. En servitris kom fram till honom och sade. ”Visst var du också precis inne på krogen?” Men han förnekade det inför alla och sade: ”Jag förstår inte vad du talar om.” Han gick ut mot parkeringen och där var en annan kvinna som såg honom, och hon sade till dem runtomkring: ”Han där var tillsammans med alla andra på krogen.” Han förnekade det på nytt och svor på det: ”Jag känner inte till den restaurangen”. Strax efteråt kom de som stod där fram till Petrus och sade: ”Visst är du också en av festprissarna? Det hörs på talet.” Då svor han och bedyrade: ”Jag känner inte den krogen.” I samma ögonblick ropade bartendern: ”Last call for alcohol!” ty klockan var 21:50. Då kom Petrus ihåg vad som hade sagts: ”Gå inte på krogen!” och att det gällde honom också, och han gick ut och grät bittert för han hade ju varit där och riskerat sprida smitta.

Jesus sade: ”När ni umgås ska ni inte göra som hycklarna. De älskar att stå och hänga i gathörnen för att människorna ska vara med dem. Sannerligen, de har redan fått ut sin lön. Nej, när du umgås, gå då in i din kammare, stäng dörren och koppla sen upp dig på lämpligt sätt med dina vänner som är på annan plats. Då ska dina vänner belöna dig och ingen bli sjuk i onödan. Och när ni umgås ska ni inte rabbla tomma ord som hedningarna: de tror är blir kompisar för de många ordens skull. Gör inte som de, ty vänskap bygger på ord som innehåller något.