En bäddad säng i ett litet rum med två fåtöljer vid fönstret.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Kyrkornas härbärge

Det nya härbärget för hemlösa i Söderhamn håller öppet måndag till fredag. Härbärget drivs av den ekumeniska föreningen Kyrkorna i Söderhamn och lokalerna finns i Mariagården, Prästgårdsgatan 5.

- Vi vill erbjuda alla människor som hamnat i en utsatt situation en trygg sovplatsen med en egen säng över natten, en stund med gemenskap, mat i magen och rena kläder. En plats för lugn och ro där vi respekterar och tar hand om varandra, berättar föreståndaren Stina Wallberg.

Så här fungerar det

Det är insläpp till Kyrkornas Härbärge från 20.00 till 22.00. Anledningen till att det inte ska gå att komma in senare är för att de medarbetare som svarar för verksamheten ska kunna välkomna gästerna och ge dem en trygg vistelse. De som lägger sig på kvällen ska veta vilka människor som finns i deras närhet under natten och få en lugn och trygg sömn utan att bli väckt efter stängning.

Något särskilt krav på nykterhet för att komma in och sova finns inte. Men det är inte tillåtet ta med sig droger in i härbärget.

Vid insläpp ska alla värdesaker låsas in i värdeskåp. Jackor ska hängas undan. Har gästen med en större packning så låser medarbetarna in den i ett särskilt rum. Alla föremål som gästen har med sig till härbärget ska den också ta med med sig när den. Inga saker eller föremål lagras i härbärget.

Vid misstanke om att gästen har med sig vapen, droger eller alkohol, ber härbärgets medarbetare om att få känna igenom gästen för en visitation. Nekar gästen till det,  så får medarbetarna be hen återkomma en annan dag. Det här är för medarbetarnas och gästernas säkerhet.

Medarbetarna kommer att ta sig god tid att möta gästen som kommer. Det är viktigt för allas trygghet att hen förstår härbärgets regler.

Om det uppstår hotande situation eller om det finns en oro för att något skulle hända har medarbetarna möjlighet att larma Securitas

Under härbärgets första tid kommer det finnas en jourtelefon som ledningen svarar i. Så att medarbetare i tjänst får svar på frågor och stöd för beslut som kan behöva fattas under kvällen som kan beröra kvällen och natten.

Gästerna väcks varje morgon 06.30 och ska checka ut från härbärget senast 07.30.

Behöver gästerna hjälp med att kontakta socialtjänst, myndigheter, eller tid för ett samtal så överlämnas det ärendet till föreståndaren Stina Wallgren. Detta kan göras muntligt, via sms eller mejl.

Ideella medarbetare sökes

Nu söker ledningen för härbärget ideella medarbetare som vill göra en insats för utsatta i Söderhamn, genom att ställa upp med sin tid någon natt i veckan eller månaden.

Var och en som ställer upp får en ordentlig introduktion och kommer inte att jobba ensam. Ta kontakt med föreståndaren Stina Wallgren, så berättar hon mer.

Sveriges radio berättar om härbärget

Andreas Onelius svarar på frågor om Kyrkorna i Söderhamns planer som nu tar form.

Tre män i olika åldrar sitter vid ett bord och samtalar.

Ideella medarbetare sökes

Vill du hjälpa till att hjälpa?​ Läxhjälp och Handarbetsgrupp behöver fler medarbetare.