Ljuslykta på kyrkogård
Foto: Jim Elfström /Ikon

Året på kyrkogården

Följ arbetet på våra kyrkogårdar under de olika årstiderna.

Våra kyrkogårdar fungerar många gånger som en plats för stillhet och eftertanke. Kanske blir lugnet än mer påtagligt så här i vintertider, när dagarna är kortare och det kan finnas ett täcke snö som dämpar allt ljud.

Vinterförberedelser

Anna Danielsson är samordnare för arbetet på pastoratets kyrkogårdar. Hon berättar att arbetet går in i en lugnare fas under vintern, men att det fortfarande finns mycket att göra.

- När vintern närmar sig stänger vi av vattnet på kyrkogården och ställer undan alla bänkar. Exakt när vi gör det varierar år från år, det beror när kylan kommer.  I år hade vi en mild höst och då hade vi vattnet igång och bänkarna framme ända över allhelgonahelgen.

Snö och kyla påverkar arbetet

En del vintrar kommer med stora mängder snö och minusgrader. Andra år är det grönt och termometrarna håller sig mest över nollan. Det har också betydelse för arbetet på kyrkogården.

- När det är snövintrar skottar vi enbart huvudgångarna på kyrkogården, berättar Anna. Många gravar ligger inte utmed huvudgångarna och där kan vi inte snöröja på ett bra sätt. Risken för skador på mark och gravstenar är för stor.

- På vintern sätter vi inte ner urnor i våra minneslundar eller askgravplatser. Vi har teknik för att tina upp marken, men gravsättningar i minneslund och askgravplatser avvaktar vi med till våren.

I år pågår också ett arbete med att renovera våra kyrkogårdsmurar. När det här skrivs är arbetet i stort sett klart i Skeda och Slaka. Sedan är det dags för Nykil och Gammalkil. Även detta arbete påverkas av snö och kyla. Blir det riktig vinter får arbetet helt enkelt ta en paus till det bli plusgrader och snön är borta.

Gravskötsel – enkelt och smidigt

Runt årsskiftet är det också dags att boka gravskötsel för kommande år om du inte redan gjort det. Då sköter våra vaktmästare om graven, vattnar, rensar ogräs och tar bort vissna blommor. Om det behövs fyller de också på jord och klipper prydnadsbuskar och perenner. Läs mer om gravskötsel här.