Gravar dekorerade med färggranna blommor på en kyrkogård.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

Året på kyrkogården

Följ arbetet på våra kyrkogårdar under de olika årstiderna.

Under sommarmånaderna är det hög aktivitet på våra kyrkogårdar. Våra säsongsanställda vaktmästare är på plats och de har bland annat fullt upp med att klippa gräs och häckar och rensa ogräs.

Planteringen av sommarblommor på de gravar som har gravskötsel ska också hinnas med i början på juni och då är det isbegonior och silverek som gäller. Begoniorna blommar oftast hela sommaren och tål också regn och rusk om det skulle bli en sådan sommar.

Ingen förvaring bakom gravstenen
Att klippa häckar och gemensamma gräsytor kan ibland vara en utmaning, berättar Anna Danielsson som ansvarar för pastoratets kyrkogårdar.

- Det händer att det ligger gravlyktor och krattor bakom stenarna. Det innebär risk för skador, både på våra maskiner och på gravstenarna. Därför är det viktigt att inte använda utrymmet bakom gravstenen på det sättet.

Gravlyktor och vattning
Andra frågor Anna ofta får är hur länge gravlyktor kan vara kvar på gravarna och hur det fungerar med vattningen om det blir en regnfattig sommar.

- Du avgör själv om och när du tar bort gravlyktor och andra dekorationer. Det är tillåtet att ha dem kvar på gravarna året runt, så länge det är i ett vårdat skick.
- Vi vill värna om naturens resurser och därför har vi ingen generell vattning av allmänna ytor på kyrkogården sommartid. Planteringarna på de
gravar som har skötselavtal vattnar vi förstås, säger Anna.

När det blir känslosamt...
Att besöka en kyrkogård kan ibland väcka starka känslor. Då kan det kännas tryggt att veta att våra vaktmästare i pastoratet är utbildade i att möta sorg och sörjande.

- Sorg kan se så olika ut och det behöver inte alltid vara ett nyligen inträffat dödsfall som väcker känslor. Som vaktmästare möter vi många människor i olika sorgefaser och det är viktigt att vi har kunskap så att vi kan finnas där som medmänniskor, avslutar Anna