Levande musik

Tack Gud för Livet och dess gåvor!

Du talar till mej och rör vid mej genom orden, sången och musiken.
Du vill att jag ska förstå att jag är gränslöst älskad.
Hjälp mej att våga tro och lita på detta.
Välsignad är Du Gud, som välsignar oss alla.
Amen

Musikgudstjänster i kyrkor, kapell och andra lokaler i Svenska kyrkan i Skövde är gratis att besöka och ingen platsbokning behövs. Undantag kan finnas vid speciella tillfällen då biljetter säljs. Dessa tillfällen kommunicerar vi i god tid via hemsidan och andra medier. Välkommen till musiklivet i Svenska kyrkan i Skövde!

Musik i kyrkan

Musiken i kyrkan är en del av det kyrkliga kulturarvet och samtidigt en del av den kristna förkunnelsen.

Vid gudstjänster, musikgudstjänster, konserter och förrättningar, i körverksamhet och musikverksamhet med barn och unga är musiken en central del av församlingens uppdrag. Svenska kyrkan erbjuder mötesplatser för amatörer och yrkesmusiker. Här möts människor i olika åldrar, med olika  bakgrund och erfarenheter för att tillsammans framföra eller lyssna till oratorier, barnmusikaler, vismässor, jazz, pop, gregorianik och världsmusik med mera - för att gestalta tro och  liv - ett kulturarv i rörelse.

Kalendariet Spira kommer ut en gång i månaden till samtliga hushåll i Skövde kommun. I Spira kan du läsa om musik i gudstjänster, mässor och andakter.
Här kan du också läsa och ladda ned Spira.

Musik i Johannes - Tema poet

Söndagar kl. 17.00 i S:t Johannes kyrka. Fri entré.

Söndag 6/10 kl. 17.00
”Irma Schültz”
Sånger från gläntan. Sångensemble med musiker under ledning av Christine Ödell.

Söndag 3/11 kl. 17.00
”Det trasiga som vill bli helt”
Text och musik: Sofia Angel och Christine Ödell. Sångkvartetten Flores samt kör, flöjt, klarinett, cello och piano.

Musik i Helena

Lördagar kl. 17.00 S:ta Helena kyrka. Fri entré.

Till Mozarts Requiem 9/11 säljs biljetter på Skövde turistbyrå och digitalt här. Biljettpris 100:- som går till Act Svenska kyrkans internationella arbete. Biljettsläpp 21/10. 375 biljetter finns och ev. överblivna biljetter säljs i S:ta Helena kyrka vid insläpp från 16.15.

Lördag 21/9 kl. 17.00
”Minns du sången”
Ekumenisk kör. Piano, Bengt Eriksson flöjt, Sten-Inge Johansson , Oboe, Jenny Nyqvist , Orgel, Kerstin Lundh , Sång, Sara Salomonsson , Ingela Jonsson , Maria och Mattias Johansson m.fl. Ledare Anders Jaktlund.

Lördag 28/9 kl. 17.00
”Ödessymfonin”
Ludwig van Beethoven. 1:a satsen ur Symfoni nr. 5 (Ödessymfonin).
S. Rachmaninov , Pianokonsert nr 2 c-moll. Lars-Ove Eriksson, orgel, Anders Börjesson, piano, Brita Söderberg.

Lördag 5/10 kl. 17.00
”Allting har sin tid”
Änglamark och S:ta Helena Vokalensemble under ledning av Ewa Hermansson . Daniel Jarl piano , Magnus Bergström bas , Jonas Håkansson slagverk .

Lördag 12/10 kl. 17.00
”Ny musik, äldre musik, älskad musik”
Pianoafton med musik av bl.a. Stenhammar och Debussy. Jazz- och psalmmelodier arrangerade i egen tappning. Daniel Jarl, piano.

Lördag 19/10 kl. 17.00
”Höstglöd”
Björn Berling, sång och S:ta Helena Kyrkokör under ledning av Ewa Hermansson , Daniel Jarl piano , Sten-Inge Johansson flöjt , Claes Holmgren bas .

Lördag 26/10 kl. 17.00
”Stilla inom tidens gränser”
Rilkeensemblen under ledning av Gunnar Eriksson.

Lördag 2/11 kl. 17.00
”Min frid lämnar jag hos er”
Allhelgonamusik.Trollhättans kammarkör.

Lördag 9/11 kl. 17.00.
”W.A. Mozart. Requiem”

S:ta Helena Vokalensemble, Skarabygdens symfoniorkester, Ulrika Mörner sopran , Susanne Litborn alt, Henric Stöök tenor, Nils-Gabriel Berg bas.
Ewa Hermansson dirigent.
OBS. Biljetter på Skövde turistbyrå och digitalt här. Biljettpris 100:- som går till Act Svenska kyrkans internationella arbete. Biljettsläpp 21/10. 375 biljetter finns och ev. överblivna biljetter säljs i S:ta Helena kyrka vid insläpp från 16.15.

Lördag 16/11 kl. 17.00
”hope springs eternal”
Skövde Gospelkör under ledning av Christine Ödell.

Lördag 23/11 kl. 17.00
”Vakna upp”
Vaksamhet och väntan. Orgelmusik vid årets slut. Lasse Hagström, orgel.

Lördag 30/11 kl. 17.00
”Den kung vi väntar”
Adventsmusik. Carmina under ledning av Kristina Stridsborg.

Kontakt/frågor Musik i Helena

Mässa med musik - S:ta Helena kyrka

Mässa med musik

S:ta Helena kyrka onsdagar kl. 18.00. En gudstjänstform där musiken; det sjungna och spelade, har en central roll. Utöver kyrkomusikern är det ofta är det en gästande musiker eller sångare som medverkar med 3-4 musikinslag. Detta kan vara studenter ifrån kulturskolan eller musikgymnasiet, eller andra musiker från församlingen med omnejd. Mässans längd är ca 30-40 minuter och efteråt samlas de som vill till fortsatt gemenskap i kyrkorummet med ett enkelt fika.

Mässa i Taizéton

S:ta Helena kyrka onsdagar kl. 18.00. En enkel vardagsmässa med sånger från det ekumeniska klostret i Taizé på den franska landsbygden. Att sjunga sin bön är ett sätt att söka Gud. Korta melodier som sjungs länge, om och om igen, understryker bönens meditativa karaktär. Sången talar till oss på ett lättfattligt sätt och hjälper till att öppna oss för att lyssna till Gud. En stämningsfull och meditativ gudstjänst.

Lunchmusik i S:ta Helena kyrka

Onsdagar kl. 12.00. En paus mitt i vardagen - Tankar för dagen och lunchmusik cirka 15-20 minuter.
Sopplunch serveras i Kyrkans hus för den som önskar.

Onsdag 11/9
Bengt Källstrand cello , Ewa Hermansson piano.

Onsdag 18/9
”Det är här det ”händer” – flerhändig musik av Skövdes kyrkomusiker”

Onsdag 25/9
Musiker: Lasse Hagström.