Lyssna

Svenska kyrkan, ett skyddsnät i en allt svårare tid!

Ett samtal med diakonen Pia Petersen från Skarpnäcks församling.

Under de senaste åren har det skett stora förändringar i samhället med ökade kostnader för alla. Det gör att de som redan har det svårt att få vardagen att gå ihop har fått det ännu tuffare. Bland dem som som drabbas hårdast är det ensamhet hos äldre och barnen, de som redan är samhällets svagaste. 

 - Till Skarpnäcks församling kommer många äldre för att få gemenskap, ett mål mat eller bara prata. Det kommer också många barnfamiljer och ensamstående som söker hjälp och stöd med att söka fondmedel för att få vardagen att gå ihop, men även för att kunna ge lite guldkant till barnen, berättar diakonen Pia Petersen som arbetar i Skarpnäcks församling.

 - Det är mycket skam kring fattigdom vilket gör att många drar sig för att söka hjälp. Men de som kommer försöker vi hjälpa med ansökan till fonder för att till exempel kunna betala ett barns fritidsintresse. Att ge barn en meningsfull fritid är dessutom lagstadgat i barnkonventionen. Men det är långt ifrån alla som har råd med det. Vi har också meningsfulla verksamheter för ungdomar flera gånger i veckan under hela året, även på loven. Vi har sett att det ger väldigt mycket trygghet för många att ha ansvarfulla och trygga vuxna att vända sig till.

 - Tack vare medlemsavgiften kan vi erbjuda måltider, aktiviteter och gemenskapsträffar utan kostnad just för att alla ska känna sig lika välkomna. Sen kan de som har möjlighet swisha en kollekt, men det är frivilligt.

Märker du att behoven har förändrats över tid?
 - Absolut! Jag har också pratat med diakonerna från grannförsamlingarna som säger samma sak. Nöden har ökat och de som redan är fattiga blir ännu fattigare. Vi pratar sällan om barnfattigdom men den inns i allra högsta grad i vårt samhälle och i vår närmiljö. Där fyller kyrkan en otroligt viktig funktion som skiljer sig från socialtjänsten på många sätt. Dels eftersom du inte behöver redovisa vem du äreller varför du kommer, och dels för att vi erbjuder gemenskap och relation. Kyrkan blir ett slags skyddsnät i en gråzon som många befinner sig i. Vi fungerar också som en knutpunkt där människor från alla åldrar och målgrupper kan mötas och stötta varandra.

Kan du ge exempel på vad Svenska kyrkan gör?
 - På sommaren har vi till exempel familjeläger dit föräldrar med barn är välkomna att följa med några dagar för att umgås, leka, bada och laga mat tillsammans. Det betyder oerhört mycket för alla. Barnen får lämna hemmet på lovet några dagar, föräldrarna får träffa andra föräldrar och på så vis bygga nätverk i sitt närområde. Det skapar även en trygghet när de kommer hem att lära känna varandra och varandras barn. Det skapar också ett tryggare samhälle som vi så väl behöver. Vi måste börja ta hand om varandra, avslutar Pia Petersen.

Text & foto: Alice Braun