Lyssna

Valbara pass

Under Skara stifts diakon- och prästmöte i Borås kommer det erbjudas valbara pass. Här kan du se dem.

Från Pax Romana till Guds fred

Anna Ardin är diakon i Equmeniakyrkan, doktorand i civilsamhällesvetenskap vid Marie Cederschiölds högskola och författare. 

Vad krävs egentligen för att bygga en hållbar fred? Hur påverkas vår syn på fredens väg av de teologiska perspektiv vi utgår från. Vilka teologier kan vi ana bakom krigen? Välkommen till ett tankeväckande seminarium där vi fördjupar oss i kejsarteologi och kristusteologi som två skilda grundsyner på fred.

Från krig till Ickevåld: berättelser om att vandra fredens väg

Josh Armfield, före detta Amerikansk soldat, berättar om sin resa från kriget i Irak till att upptäcka ickevåld genom Catholic Worker-rörelsen i USA. Han lyfter Jesu undervisning och exempel om fiendekärlek i Bibeln samt ickevåld genom kyrkans historia. Joshua försöker sätta dessa ickevålds-principer i nutidens komplexa och svåra kontext. Kan man älska en fiende? Funkar ickevåld i praktiken? Och kan kommuniteter vara övningsplatser för ickevåld?

Sturla Stålsett  "Sårbarhetens politiska teologi"

Sturla J. Stålsett vidareutvecklar några av huvudtankarna i föreläsningen och fördjupar sig i vad sårbarhetens politiska teologi kan vara. År 2023 publicerade han boken A Political Theology of Vulnerabililty (se: https://brill.com/display/title/64652), där han argumenterar för att en ny förståelse av den gemensamma mänskliga sårbarheten är nödvändig för politisk handling och gemenskap – och han visar hur religiösa resurser, och den kristna tron i synnerhet, kan bidra till detta.

Hur kan vi praktiskt och konkret uttrycka vårt skapelseansvar?

Rebellmammor är en spirande rörelse som vuxit fram på många håll i vårt land, men också globalt. Fredliga manifestationer och uppmaningar till klimaträttvisa och             ansvarstagande är budskapet, utifrån oron för våra barns framtid.

Att delta i Rebellmammornas manifestationer blir ett sätt att utöva skapelseansvar för alla levande varelser. Rebellmammorna vill visa att det finns en vuxenvärld som inte vill överlåta ansvaret till kommande generationer.

Catharina Nordh och Karin Carlsson arbetar i Borås pastorat och har ett engagemang på fritiden som Rebellmammor

Pilgrimsvandring i staden  

Anders Blom, stiftspedagog. Välkommen att delta i en kort pilgrimsvandring i stadsmiljö. Vi vandrar, stannar till och reflekterar kring vad en stoppskylt, övergångsställe eller enkelriktat kan betyda ett pilgrimsperspektiv. Du behöver ha kläder efter väder.

Naturens rättigheter -- ett relationellt och existentiellt perspektiv

Naturens rättigheter är både en juridisk idé och en social omställningsrörelse som med kärlek för allt levande undersöker den människocentrerade tidseran vi befinner oss i, med blicken riktad mot hur det vore att vända om till ett mer skapelseorienterat perspektiv.Med den här workshopen vill vi tillsammans, utifrån ett relationellt och existentiellt perspektiv, utforska vad som händer med oss som människor när vi utgår från att naturen har ett egenvärde i sig själv. Hur förändras mina beteenden och känslor när jag erkänner och erfar människan som en del av naturen? Hur förhåller jag mig till naturen om jag ser den som ett subjekt att skapa relation med snarare än ett objekt att nyttja?

 

Urban Hermansson och Julia Engborg från Sensus studieförbund hämtar här inspiration från såväl ekoteologi som ekopedagogik. Med det här passet följer konkreta steg vidare för församlingar som vill jobba mer djupgående med Svenska kyrkans Färdplan för klimatet. Frågan kring naturens rättigheter och en skapelseorienterad kultur berör framförallt effektmål två i Färdplanen -- vilket är det mål som avser de värderingsförändringar vi står inför som kollektiv, inom och utanför kyrkan.

Konstutställning Safe Zone- Beyond Border

(Borås kulturhus) 

Vi kan även skapa personliga "safe zones" genom vardagliga handlingar: att sätta på sig hörlurar, fördjupa sig i mobiltelefonen eller dra ner kepsen. Dessa handlingar skapar ett skyddat avstånd till omvärlden, en privat tillflyktsort för reflektion. Behovet av skydd och trygghet är universellt och speglas i hur begreppet "safe zone" används i vitt skilda sammanhang, från militära och humanitära operationer till aktivism och utbildning. Inom säkerhetspolitiken syftar "safe zones" ofta på skyddszoner eller humanitära områden avsedda att skydda civila från krig, våld eller förföljelse. De omfattade av internationell humanitär lag, vilket understryker illusionen av säkerhet. Konstverken i Beyond the Safe Zone är rotade i olika typer av konflikter och osäkerhet, men ser bortanför begreppet "safe zone". När illusionen om säkra zoner är borta, hur kan vi stärka känslan av säkerhet och gemenskap, både som individer och som samhälle?

Mentormammor-Diakoni i retur

Genom Svenska kyrkans internationella verksamhet har kyrkan under många år följt och gett stöd åt Philanis arbete med mödra- och barnhälsa i Khayelitsha, Sydafrika.
Philani har utvecklat en metod som bygger på tron att det lokala samhället har lösningar och kapacitet att klara sina egna utmaningar. Med stöd av metoden rekryteras och utbildas mentormammor som ökar egenmakten hos kvinnor med små barn och deras familjer i utanförskapsområden.
Här får du träffa några Mentormammor från Göteborg som berättar om ett framgångsrikt arbete i Bergsjön och inspireras att använda metoden i din församling för att ge stöd till utsatta familjer. Elna Wahlgren Lundqvist, präst och handläggare för funktionsrättsfrågor på kyrkokansliet leder seminariet. 

Act Svenska kyrkan – Representanter från Rossing Center, Jerusalem

The Rossing Center for Education and Dialogue, som är en partner till Act Svenska kyrkan, är en interreligiös fredsbyggande organisation baserad i Jerusalem. Genom mänskliga möten, utbildning och dialog jobbar organisationen för ömsesidig förståelse, rättvisa och jämlikhet och föreställer sig ett samhälle där det är möjligt för israeler och palestinier att leva tillsammans i mångfald och fred.

I seminariet får du möta två representanter för Rossing center, en kristen palestinier och en judisk israel, som är aktiva i organisationens fredsbyggande uppdrag. Du får veta mer om deras arbetssätt och den komplexa kontext de verkar i, samt inspiration till hur vi kan jobba för att skapa fred och inkludering i våra egna sammanhang. Seminariet ger även en inblick i arbete som vi är delaktiga i genom Act Svenska kyrkan.

Försonas för att leva

Försoningsgruppen, Välkommen till seminarium om att ”Försonas för att leva” som är ett arbete som Försoningsgruppen (Hem | Försoningsgruppen) har initierat i samarbete med Svenska Kyrkan. Det är en möjlighet att höra mer om dagar som möter människors längtan efter försoning - att se hur livet kan bli levbart trots förluster, smärta eller svårigheter i relationer. Det tar sitt avstamp i den reparativa rättvisans arbete i Sydafrika och syftar just till reparation och levbarhet. Välkomna till delande där du också möter medarbetare från Skara pastorat och Lidköpings församling med färska erfarenheter av arbetet.

Erik Isaksson, präst och gestaltterapeut, leder seminariet.

Sjung ur psalmboken

med Reibjörn Neander, stiftsmusiker

När Svenska kyrkan öppnade portarna för alla att komma med förslag på nya psalmer överöstes man med mer än 9000 bidrag. Efter en omsorgsfull urvalsprocess där många har varit delaktiga har man nu vaskat fram ca 250 psalmer som går ut till ca 25% av landets pastorat/församlingar. I Skara stift är nio pastorat/församlingar utvalda som remissförsamlingar men materialet är tillgängligt för alla från april i år. Materialet ska provsjungas maj -25 till nov -26. Var med och smaka på orden och tonerna i ett urval av de nya psalmerna. 

Varför har vi tisdagsträff och akvarellmålning? Om teologiska motiv till relationskyrkan

Ibland omtalas Svenska kyrkan i negativa termer som en verksamhetskyrka som förlorat siktet på gudstjänsten som det enda verkligt viktiga vi gör. Men är vissa aktiviteter viktigare än andra? Och hur motiverar vi vad vi väljer att göra i kyrkan? Lovisa Nyman är ny stiftsteolog i Skara stift sedan årsskiftet. Hon skriver bland annat om människans relationer i spänningen mellan beroende och frihet. På det här passet pratar hon om hur vår evangelisk-lutherska teologi formar vad vi väljer att ha för verksamhet i kyrkan och om varför vi borde tala om vår kyrka i positiva termer som en relationskyrka.

Den halvfärdiga bekännelsen. Nicaeakonciliets minne och utmaning

Andreas Westergren, Docent i kyrkohistoria och patristiker

I år firar de kristna kyrkorna det ekumeniska kyrkomötet i Nicaea år 325 och den bekännelse som fortfarande är gemensam. Men vad hände egentligen vid konciliet? Och varför var det kejsaren, Konstantin den store, som bjöd in till det? Och varför läser vi än idag en längre trosbekännelse än den som formulerades vid Nicaea? För att se hur bekännelsen fortfarande kan utmana behöver vi reflektera över både de politiska och teologiska omständigheterna kring kyrkomötet.

Fredsteologi i en krigsnära tid  

Att som präst tillbringa sex månader tillsammans med 500 svenska soldater i krigets närhet. Under detta års första halvår befann jag mig i Lettland. I grannlandet Ukraina några mil bort rådet det fullt krig. Sverige är medlem i NATO och ingår nu in den Multinationella Brigaden som NATO etablerat i Lettland. Sex intensiva månader med skjutövningar, anfall med stridsvagnar, skyttegravar och sjukvård av sårade soldater. Och samtidigt gudstjänster, bön, välsignelse och dop. Hur går det ihop?
Magnus Hedin, Fältpräst berättar om sina erfarenheter av ge tid för Guds fred i en krigsnära tid.