Utmattning och vila

Jul, jul, jul. En älskad högtid som allt färre vet varför vi firar.

Foto: Sven-Erik Falk

VECKANS KRÖNIKA

I december månad ökar konsumtionen i Sverige med 13,6 miljarder kronor. Varje år utfärdar Handelns utredningsinstitut sin årliga undersökning angående konsumtionen kring jul och varje år tycks den öka med x antal procent
     Det är ju inte konstigt med tanke på alla reor som Black Friday, mellandagsrea, storhelgsrea, vinterrea, julrea, sportig rea, okostlig rea, kosmetisk rea, specerivarurea, ospecificerad rea och realisationsrea. Julen har blivit en konsumtionstid istället för en högtid.

Utmattningstid
Många människor stressar när julen står för dörren. Huset ska städas och stökas, ljus ska stöpas, klappar köpas, kakor bakas, grisar slaktas och skinka griljeras.
    Listan över julstressfaktorerna kan göras lång. Den mörka årstiden som råder leder till att flertalet är halvt deprimerade. Julen har blivit en utmattningstid istället för en högtid.
     Vill vi verkligen ha ett högre tempo när vi är lediga än i vardagen? När människor kommer tillbaka till vardagssysselsättningen är de mindre utvilade än när de tog ledigt. Nu får det vara nog! Denna utveckling måste upphöra om vi ska hålla oss friska.

Flödande tacksamhet
Du kanske fått uppfattningen att jag avskyr julen. Så är det inte. Jag älskar att omkring de mörkaste dagarna på året kura kring en vedbrasa och umgås med nära och kära. Dricka glögg, äta något gott, byta paket och dra in alla juliga, ljuvliga dofter.
    Jag är bara frustrerad över att vi ser till det lilla och att fokus ligger på allt kringgods. Tänk om vi för en gångs skull kunde acceptera att allting inte måste vara ”perfekt”, det blir jul ändå. Låt istället tacksamheten flöda över det som varit gott det gångna året, och att vi får samlas och dela gemenskap.
    Blir detta verklighet tror jag att julen blir mer fridfull, och en tid att hämta nya krafter. I slutänden kommer detta att göra oss mer mottagliga och öppna för det glada budskapet om att en frälsare är född.

Av Markus Åström, Ödenäs
Publicerad 22 december 2016